Safranbolu Gezilecek Yerler – Safranbolu Gezi Rehberi

Safranbolu Gezilecek Yerler

Safranbolu, tarihi dokusunu koruyarak günümüze kadar gelmeyi başarmış, Karabük’e bağlı büyüleyici bir kasaba. Özellikle Osmanlı döneminden kalma Safranbolu Evleri ile ünlü olan bu yer, geleneksel Türk mimarisinin en güzel örneklerini sunuyor. Dar taş sokaklarında dolaşırken ahşap işlemeli konaklar, kemerli çarşılar ve tarihi hanlarla karşılaşabilirsiniz. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Safranbolu, geçmişe bir yolculuk yapmak isteyenler için adeta açık hava müzesi gibi. O halde Safranbolu Gezilecek Yerler, Safranbolu Nerede? Safranbolu evleri ve Cam teras Safranbolu keşfine başlayalım!

Karabük’e Nasıl Gidilir?

Karabük’e nasıl gidebilirim? diyorsanız doğru yerdesiniz! Ulaşım için birkaç farklı seçeneğiniz var. İşte en yaygın ulaşım yöntemleri:

  1. Havayolu: Karabük’e en yakın havalimanı Zonguldak Havalimanı. Havalimanından Karabük’e otobüs veya taksi ile ulaşım sağlayabilirsiniz. İstanbul gibi büyük şehirlerden Zonguldak’a uçak seferleri bulunuyor. Ardından Zonguldak Havalimanı’ndan Karabük’e yaklaşık bir saatlik bir yolculukla ulaşabilirsiniz.
  2. Karayolu: Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden Karabük’e otobüs seferleri bulunuyor. Ayrıca kendi aracınızla da Karabük’e, Türkiye’nin kara yolu ağına bağlı olan E-80 ve D-100 karayolları üzerinden ulaşabilirsiniz.
  3. Trenle Ulaşım: Türkiye’nin bazı şehirlerinden Karabük’e trenle ulaşım da mümkün Ankara’dan Karabük’e düzenli tren seferleri bulunuyor.

Safranbolu Nerede?

Safranbolu, Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nde, Karabük iline bağlı tarihi bir kasabadır. Karabük şehir merkezine yaklaşık 8 kilometre uzaklıkta yer alır. Safranbolu, Ankara’ya yaklaşık 230 km, İstanbul’a ise 400 km mesafededir. Bu güzel ilçe, hem konumu hem de tarihi dokusuyla yıl boyunca pek çok ziyaretçiyi ağırlayan, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan önemli bir turistik bölgedir.

Safranbolu’da Konaklama

Safranbolu’da Nerede Kalınır?

Safranbolu, tarihi evleriyle ünlü, büyüleyici bir şehir. Eski Osmanlı evlerinde konaklama imkanı sunan butik otellerden, şirin pansiyonlara kadar pek çok seçenek bulunuyor. Hem tarihle iç içe hem de konforlu bir tatil için Safranbolu’da harika yerler keşfedebilirsiniz. Detaylar için TIKLAYIN.

Safranbolu Seyahat Planlaması

Safranbolu Rehberli Tur

Safranbolu Rehberli Tur, Osmanlı döneminden kalma tarihi konaklar, dar sokaklar ve benzersiz bir atmosferle dolu. Rehberle adım adım gezip bu güzel şehri keşfetmek için, detaylar için buraya TIKLAYIN.

Safranbolu Gezilecek Yerler Haritası

  • 1Safranbolu Eski Çarşı
  • 2Safranbolu Evleri
  • 3Hıdırlık Seyir Tepesi
  • 4Tarihi Cinci Hamamı
  • 5Kent Tarihi Müzesi
  • 6Safranbolu Saklı Cennet
  • 7800 Yıllık Tabakhane
  • 8Tokatlı Kanyonu
  • 9Cam teras Safranbolu
  • 10Ters ev Safranbolu
  • 11İncekaya Su Kemeri- Tokatlı kanyonu
  • 12Yörük Köyü Safranbolu
  • 13Şeker Kanyonu
  • 14Taş Teras

Safranbolu Gezilecek Yerler Haritası indirmek için tıklayınız!

Safranbolu’da Neler Yapılır?

Safranbolıı, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile görülecek yerleri ve yenmesi gereken o kadar güzel yemekleri var ki! Ulaşımı ise oldukça kolay. Şimdi gelelim neler yapılır? En popüler olanlarından bazıları;

Tarihi ve kültürel yerleri gezebilir, Doğada vakit geçirebilir, Müzeleri gezebilir, Karabük’ün mükemmel lezzetlerini tadabilirsiniz.

Bu kadar değil tabi ki 🙂 aşağıda daha detaylı anlatıyorum, o zaman Safranbolu gezilecek yerler listesine bekleniyorsunuz!

Safranbolu Gezilecek Yerler

Safranbolu Eski Çarşı

Safranbolu Gezilecek Yerler - Safranbolu Eski Çarşı
Safranbolu Gezilecek Yerler – Safranbolu Eski Çarşı
Safranbolu Evleri
Safranbolu Evleri

Safranbolu Eski Çarşı, Safranbolu’nun tarihi merkezinde yer alan UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almayı başarmış bir çarşıdır. 17. yüzyılı Osmanlı döneminden kalma ahşap evleri, dükkanları, camileri ve hanları ile ünlü. Çarşıda el sanatları, yöresel ürünler, antikalar ve hediyelik eşyalar satan birçok dükkan var. Safranbolu lokumu alabileceğiniz bir sürü yer var. Sokaklarda gezerken size ikram ediliyor tadına bakabiliyorsunuz, işte en sevdiğim yanıda bu. Ayrıca, çarşıda geleneksel Türk kahvesi ve lokumu tadabileceğiniz bir sürü yer var.

Safranbolu Evleri

Safranbolu Evleri, genellikle iki veya üç katlı, ahşap ve taş malzemelerin uyumlu bir şekilde kullanıldığı özgün bir mimariye sahip. Safranbolu’nun eski çarşı diye adlandırılan bölgenin çoğunluğunu bu evler kapsıyor. Safranbolu Evleri, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan ve Türkiye’nin en önemli tarihi ve turistik mekanlarından biri haline gelmiş. Bu evleri ziyaret ederek Osmanlı dönemindeki kent yaşamına dair bilgi edinebilir ve Türk ahşap sivil mimarisinin güzel örneklerini görebilirsiniz.

Hıdırlık Seyir Tepesi

Hıdırlık Seyir Tepesi
Hıdırlık Seyir Tepesi

Hıdırlık Seyir Tepesi, Safranbolu’da şehrin panoramik manzarasını görebileceğiniz adı üstünde bir tepe. Safranbolu şehir merkezinden yürüyerek veya minibüslerle ulaşabilirsiniz. Çarşıya 10 dakika mesafede yer alıyor. Hıdırlık Seyir Tepesi, Türklerin Safranbolu’ya ilk geldiklerinde yerleştikleri yer olarak biliniyor. Ayrıca Safranbolu’da mükemmel kareleri yakalayabileceğiniz bir yer!

Tarihi Cinci Hamamı ve Hanı

Tarihi Cinci Hamamı ve Hanı
Tarihi Cinci Hamamı ve Hanı

Cinci Hanı ve Cinci Hamamı, Safranbolu’da bulunan ve 17. yüzyıldan kalma Osmanlı mimarisinin yansıtan tarihi yapılar. Hanı ve hamamı gezmek için herhangi bir ücret ödenmenize gerek yok. Hanın avlusunda bulunan kafede oturup dinlenebilir veya hamamda geleneksel bir Türk hamamı deneyimi yaşayabilirsin. Burası Safranbolu eski çarşının içinde. Çalışma saatleri ise, her gün 08:00 – 22:00 arasındadır. Safranbolu gezilecek yerler listesine ekleyebilirsiniz!

Kent Tarihi Müzesi

Safranbolu - Kent Tarihi Müzesi
Safranbolu – Kent Tarihi Müzesi

Safranbolu Kent Tarihi Müzesi, 1906 yılında inşa edilmiş ve 1976 yılına kadar Safranbolu’nun Hükümet Konağı olarak hizmet vermiş. 1976 yılında çıkan bir yangın ile birlikte, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilerek 1982 yılından beri ise müze olarak halka açılmış. Müze de Safranbolu’nun tarihi, kültürü ve günlük yaşamına dair geniş bir koleksiyona sergileniyor. Bu koleksiyonda arkeolojik eserler, etnografya objeleri, eski fotoğraflar, belgeler ve Osmanlı döneminden kalma mobilyalar yer alıyor. Safranbolu Kent Tarihi Müzesi, Safranbolu’nun eski çarşısında, Hükümet Caddesi üzerinde yer alıyor. Safranbolu Kent Tarihi Müzesi’ne giriş ücreti 12 TL‘dir. Müze, Pazartesi günleri hariç her gün 08:30 – 17:30 saatleri arasında ziyarete açıktır. Safranbolu gezilecek yerler listenize dahil edin!

Safranbolu Saklı Cennet

Safranbolu Saklı Cennet
Safranbolu Saklı Cennet

Safranbolu Saklı Cennet, Safranbolu çarşı’ya yürüme mesafesinde dere kenarında yer alıyor. Restoranı da olan bu mekan da, huzurlu bir ortamda kahvaltı, öğle yemeği veya akşam yiyebilirsiniz Mekanın bahçesi oldukça güzel, dere kenarındaki masalarda oturup su sesiyle birlikte keyifli vakit geçirebilirsiniz. Safranbolu gezi haritasında 6. sırada!

Sarıtunç Tabakhane Müzesi

Safranbolu Sarıtunç Tabakhane Müzesi
Safranbolu Sarıtunç Tabakhane Müzesi

Sarıtunç Tabakhane Müzesi, 800 Yıllık Tabakhane olarak da biliniyor. Sarıtunç Tabakhane Müzesi, Safranbolu’da bulunan ve Türkiye’nin ilk ve tek gezilebilir tabakhanesi olan bir müzedir. 800 yıllık bir geçmişe sahip olan müze, 200’e yakın tabakhaneden bugüne ulaşabilmiş olan son tabakhanedir. Müzede, derinin ve dericiliğin tarihi hakkında bilgi edinebilir, geleneksel deri işleme tekniklerini görebilir ve deri ürünler satın alabilirsin. Müze, Safranbolu’nun tarihi çarşı bölümünde yer alıyor ve pazartesi günleri hariç her gün 09:30 – 23:00 saatleri arasında açıktır. Müzeye giriş ücreti: 20 TL

Tokatlı Kanyonu

Tokatlı Kanyonu
Tokatlı Kanyonu

Tokatlı Kanyonu, Hızar Çayı’nın yatağındaki kireç taşı tabakalarının binlerce yılda aşınması sonucunda oluşmuş bir kanyon. Tokatlı Kanyonu, doğal güzelliği ve tarihi su kemeri manzarası ile mükemmel bir manzaraya sahip! Yürüyüş parkuru, şelalesi ve kafesi bulunan kanyonda doğa yürüyüşü, piknik ve kamp gibi aktiviteler yapabilirsiniz. Tokatlı Kanyonu’na Safranbolu ilçe merkezinden minibüs veya taksi ile ulaşabilirsiniz. Kendi aracınızla gitmek isterseniz, Safranbolu’dan Tokatlı Köyü’ne doğru 5 kilometre ilerleyebilirsiniz. Safranbolu gezilecek yerler arasına ekleyebilirsiniz!

Cam Teras Safranbolu

Cam Teras Safranbolu
Cam Teras Safranbolu

Cam Teras Safranbolu, Tokatlı Kanyonu’nun muhteşem manzarasını görüyor. Cam Teras Safranbolu, 85 metre yükseklikte, üç katmandan oluşan özel bir camdan yapılmış, nefes kesici manzaralara sahip olmak için gelebilirsiniz. Biraz korkunç olsada manzaralar için değer! Giriş ücreti: Yetişkinler için 40 TL, çocuklar için 20 TL. Ziyaret saatleri: Yaz aylarında teras 08:00 – 20:00 saatleri arasında, kış aylarında ise 08:00 – 18:00 saatleri arasında açıktır. Safranbolu gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz.

Safranbolu Ters Ev

Safranbolu Ters Ev
Safranbolu Ters Ev

Ters Ev Safranbolu, İncekaya’da bulunan bir eğlence etkinliği. İçeride, zeminin yamukluğu ekstra bir terslik algısı oluşturan, günlük hayatta kullanılan eşyaların tavandan sarkarak karşıladığı ve tüm yüzeylerin eğimli tasarlandığı bir ev bulunuyor. Safranbolu şehir merkezine arabayla yaklaşık 10 dakikalık mesafede. Toplu taşıma Safranbolu’dan İncekaya’ya kalkan minibüslere binebilirsiniz. Ters Ev Safranbolu’na giriş ücreti: Yetişkinler: 20 TL Çocuklar (6-12 yaş): 15 TL.

İncekaya Su Kemeri

İncekaya Su Kemeri
İncekaya Su Kemeri

İncekaya Su Kemeri, 18. yüzyıldan kalma Safranbolu’ya su getirmek için yaptırılmış tarihi bir yapıdır. Tokatlı Kanyonu üzerine inşa edilmiş. İncekaya Su Kemeri, Safranbolu’ya 7,5 km uzaklıktadır. Şehir merkezinden arabayla veya minibüsle ulaşabilirsiniz. Cam Teras Safranbolu’ya çok yakın mesafededir.

Yörük Köyü

Yörük Köyü
Yörük Köyü

Yörük Köyü, Karabük’ün Safranbolu ilçesine bağlı, tarihi ve turistik açıdan oldukça önemli bir köy. Safranbolu gezilecek yerler arasında 17. yüzyılda kurulmuş olan köy, adını geçmişte bu bölgeye yerleşen Yörük Türkmenlerinden almış. Yörük Köyü’nün en dikkat çekici özelliklerinden biri, tarihi taş evler. Bu evler, tipik Türk-Türkmen ev mimarisinin en güzel örneklerinden bazılarını sunuyor. Yörük Köyü’nde tarihi evleri gezebilir, köyün Arnavut kaldırımlı sokaklarında dolaşabilir, Leyla Gencer’in büstünü ziyaret edebilir, camii, hamam ve çeşmeyi görebilirsiniz. Ayrıca köyün doğal güzelliklerinin tadını çıkarabilir, doğa yürüyüşü yapabilir veya kamp yapabilirsiniz.

Şeker Kanyonu

Şeker Kanyonu
Şeker Kanyonu
Şeker Kanyonu
Şeker Kanyonu

Şeker Kanyonu, Karabük’te doğa severlerin cennet köşesi. Karabük şehir merkezine yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta. Eşsiz doğa sesleriyle birlikte yürüyüş yapıp yenileneceğiniz yerlerden bir tanesi. Fakat kanyonda sel nedeniyle yolun bir kısmı yıkılmış ama düzeltme çalışmaları devam ediyor. Yine de belli bir yere kadar yürüyerek kanyonun bir kısmı gezilebiliyor. Kanyonun girişindeki mesire alanındaki müze kapalı. Fakat mesire alanı açık. Asma köprüden mutlaka manzarayı izlemelisiniz.

Sırçalı Kanyonu Taş Teras

Sırçalı Kanyonu Taş Teras
Sırçalı Kanyonu Taş Teras

Taş Teras Safranbolu’ya arabayla yaklaşık 20 dakika mesafede. Safranbolu gezilecek yerlere en uzak yerde fakat en değen yerlerden bir tanesi! Yol gayet düzgün ve ulaşım sorunu yok. Araçla ulaşılan son noktadan ise yine 15 dakika kadar yürüyerek taş terasa ulaşabilirsiniz. Özellikle gün doğumunda gitmenizi öneririm efsane olduğu söylendi.

Safranbolu’da Ne Yenir?

Safranbolu'da Ne Yenir?
Safranbolu’da Ne Yenir?

Safranbolu’da Ne Yenir? diyorsan Safranbolu, yöresel ürünlerle hazırlanan lezzetli yemekleri ile meşhur. Karabük’e geldiğinizde denemeniz gereken bazı yöresel lezzetler şunlardır:

Safranbolu Lokumu: Bunu duymayan yoktur herhalde Safranbolu’nun en meşhur şeyi lokumdur. Eski çarşıdan mutlaka safranlı lokum almanızı öneririm.

Bütün Et Yemeği:Kemikli kuzu eti ile yapılan, tereyağında pişirilerek lezzeti doruğa ulaşan bir et yemeği.

Peruhi: Mantıya benzer bir hamur işi olan perohi, kıyma ve soğan ile doldurularak yoğurtla servis ediliyor.

Cevizli Keşli Yayım: Erişte veya ev makarnası olarak da bilinen bu yöresel lezzet, ceviz ve tereyağı ile tatlandırılır.

Karamancar: Patlıcan, biber ve domates ile hazırlanan, fırında pişirilen doyurucu bir sebze yemeği.

Mısır Çorbası: Özellikle Yenice ilçesinde meşhur olan mısır çorbası, soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak lezzetli.

Sütlü Keşkek Çorbası: Buğday, et ve nohut ile hazırlanan keşkek çorbası, süt ile pişirilerek farklı bir lezzet kazanır.

Safranbolu Bükmesi:Safranlı yufka ile hazırlanan bükme tatlısı, ceviz ve şerbet ile tatlandırılır.

Zerde:Safranlı pirinç ve şeker ile hazırlanan zerde, üzerine badem ve fıstık ile süslenir.

Safranlı Pilav: Safranlı pirinç ile hazırlanan pilav, et yemeklerinin yanında servis ediliyor.

Bandırma: Yöresel ekmek olan bandırma, fırında pişirilir ve kahvaltıda veya ara öğünlerde tüketiliyor.

Tavsiyem ise, Safranbolu merkezde bulunan Tarihi Cinci Han Hotel & Restaurantta yemeniz. Biz gittiğimizde çok memnun kaldık.

Bu seferki yazımızın sonuna gelmiş bulunmaktayız. Bir daha ki yazılarda görüşmek üzere.

Safranbolu’ya yakın Amasra Gezilecek Yerler için Tıkla!

Beni Instagramdan Takip Edin!

https://www.instagram.com/begumaaktas

Bunu Paylaş

Önerilen makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir