İstanbul, yüzyıllardır sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış, tarihi dokusu ve kültürel zenginlikleriyle resmen açık hava müzesi. İstanbul Müze Kart ile bir arada görebileceğin, sizi binlerce yıl öncesine götürecek zengin koleksiyonlar ve eşsiz hikayelerle dolu. İstanbul’da görmen gereken müzeler geze gez bitmez. Gezdikçe daha çok gezmek isterseniz benden söylemesi! Bu yazımda, İstanbul’da mutlaka ziyaret edilmesi gereken müzeleri ve Müze Kart’ın geçerli olduğu yerleri kendimce gezdiğim müzeleri derledim. Şimdi gelelim asıl meseleye! İstanbul Müzeleri ve Giriş Ücretleri!
İstanbul Müzeler Listesi
- 1Pera Müzesi
- 2Ayasofya Müzesi
- 3Rahmi Koç Müzesi
- 4Dolmabahçe Sarayı Müzesi
- 5Topkapı Sarayı Müzesi
- 6Milli Saraylar Resim Müzesi
- 7İstanbul Resim ve Heykel Müzesi
- 8Aşiyan Müzesi
- 9Arkeoloji Müzesi
- 10Türk İslam Eserleri Müzesi
- 11Atatürk Deniz Köşkü Müzesi
- 12İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi
- 13Ayasofya Tarihi ve Deneyim Müzesi
- 14Panorama 1453 Müzesi
- 15Türkiye iş Bankası Müzesi
İstanbul Müzeler Haritası
İstanbul Müzeler Haritasını indirmek için tıklayınız!
İstanbul Müzeleri ve Giriş Ücretleri
Pera Müzesi

Pera Müzesi, İstanbul’un Beyoğlu semtinde yer alan önemli sanat müzelerinden biri. 2005 yılında kapılarını açan bu müze, özellikle Osmanlı dönemine ait oryantalist resimler ve Kütahya çinileri koleksiyonları ile tanınıyor. Bunun yanı sıra, hem Türk hem de uluslararası sanatçılara ait modern sanat eserlerine ev sahipliği yapıyor. Pera Müzesi, Beyoğlu’nun kalbinde sanatseverlere kapılarını açarak İstanbul müzeler listesinde adını ilk sıralara yazıyor! Öğrenci ziyaretçiler, ayrıca, Cuma günleri saat 18.00’den sonra tüm ziyaretçiler için müze girişi ücretsiz. Haftanın diğer günlerinde ise müzeye 2025 giriş ücreti tam bilet 200 TL, indirimli bilet ise 100 TL’dir.
Ayasofya Müzesi
Ayasofya, İstanbul’un en ikonik yapılarından biridir ve tarih boyunca hem kilise hem de cami olarak kullanılmış. Belki de Dünyanın 8. harikasıdır kim bilir 🙂 537 yılında Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından kilise olarak inşa edilen Ayasofya, mimarisi ve mozaikleriyle döneminin en önemli dini yapılarından biri haline gelmiştir. 1453’te İstanbul’un fethinden sonra camiye dönüştürülen yapı, yaklaşık 500 yıl boyunca İslam dünyasının önemli bir ibadet yeri olarak hizmet vermiştir. 1935 yılında müze olarak ziyarete açıldı. Müzekart artık geçmiyor. Ayasofya 2025 giriş ücreti ise Camii kısmı ücretsiz. Yabancı ziyaretçiler için üst kat 25 Euro, TC vatandaşları için 850 TL. Ayasofya müzesine giriş bileti için buraya TIKLAYIN!
Ayasofya ziyaret saatleri Kasım- 15 Nisan: 09.00-17.00 15 Nisan- 31 Ekim: 09.00- 19.00
Rahmi Koç Müzesi


Rahmi Koç Müzesi, İstanbul’da Haliç kıyısında yer alıyor. Türkiye’nin ilk ve en kapsamlı sanayi müzesi olarak 1994 yılında kapılarını açmış. Buharlı trenlerden klasik otomobillere, denizaltılardan tarihi uçaklara kadar pek çok farklı alanda sergilenen eserler var. İçeri girince sizi kocaman bir alan bekliyor. Teknoloji ve endüstri tarihine merak duyanların mutlaka görmesi gereken bir yer. Rahmi Koç Müzesi pazartesi kapalı. Ziyaret saatleri ise Salı-Cuma: 09:30 – 17:00 Cumartesi-Pazar: 10:00 – 18:00 olarak. 2025 giriş ücretleri ise, Yetişkin 350 TL, Öğrenci 180 TL, Öğrenci Grup 130 TL’dir.
Dolmabahçe Sarayı Müzesi

Dolmabahçe Sarayı, Osmanlı İmparatorluğu’nun görkemli mimarisi, İstanbul’un Boğaz kıyısında yer alıyor. 1856 yılında Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılmış. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün son günlerini geçirdiği yer olarak da bilinen saray, bugün müze olarak hizmet vermeye devam etmekte. Dolmabahçe Sarayı’nın içinde Atatürk’ün vefat ettiği oda bulunuyor, burayı mutlaka ziyaret etmenizi öneririm. Dolmabahçe Sarayı Selamlık, Harem ve Resim Müzesi olarak üç farklı bölüme ayrılmış. Selamlık, Harem ve Resim Müzesi’ni birlikte gezmek isteyenler için, 2025 yılı giriş ücreti 200 TL yabancı ziyaretçiler için 1500 TL‘dir. Müze kart geçerlidir fakat Dolmabahçe Sarayı Selamlık bölümünde, geçmiyor. Bilet kuyruğu beklemek istemiyorsanız ve sesli rehber için buraya tıklayabilirsiniz!
Topkapı Sarayı Müzesi

Topkapı Sarayı, İstanbul’un tarihi yarımadasında yer alıyor ve Osmanlı İmparatorluğu’nun yaklaşık 400 yıl boyunca yönetim merkezi olarak kullanılmış büyüleyici bir saray. Fatih Sultan Mehmet tarafından 15. yüzyılda yaptırılan Topkapı Sarayı, imparatorluğun siyasi, kültürel ve idari kalbi olarak hizmet vermiş. Bugün müze olarak hizmet veren Topkapı Sarayı’nda, Osmanlı dönemine ait değerli koleksiyonlar sergileniyor.
Topkapı Sarayı’nda gezmek üç bölüme ayrılıyor: Topkapı Sarayı, Aya İrini ve Harem. Ancak, Topkapı Sarayı’nın Harem ve Aya İrini bölümlerinde Müze Kart geçerli değildir.
Topkapı Sarayı 2025 Giriş Ücretleri:
- Topkapı Sarayı Kombine Bilet (Topkapı Sarayı + Aya İrini + Harem)
- Yerli Ziyaretçi: 350 TL
- Yabancı Ziyaretçi: 2000 TL
- İndirimli Bilet: 150 TL
Harem
- Yerli Ziyaretçi: 200 TL
- Yabancı Ziyaretçi: 750 TL
- İndirimli Bilet: 100 TL
Aya İrini
- Yerli Ziyaretçi: 150 TL
- Yabancı Ziyaretçi: 750 TL
- İndirimli Bilet: 75 TL
Okul Öğrenci Grupları
- İndirimli Bilet: 60 TL
Milli Saraylar Resim Müzesi
Milli Saraylar Resim Müzesi, İstanbul’un Dolmabahçe Sarayı içinde yer alıyor. Türk resim sanatının en değerli örneklerini sergileyen İstanbul müzeleri arasında. Müze içinde Osmanlı ve erken Cumhuriyet dönemine ait geniş bir resim koleksiyonunu var. Müzenin koleksiyonunda, Osman Hamdi Bey, Şeker Ahmet Paşa, Halil Paşa ve Zonaro gibi tanınmış ressamların eserleri var. Ziyaret saatleri ve günleri, Pazartesi kapalı 09:00-17:00 arasında ziyaret edilebilir. Resim Müzesi 2025 giriş fiyatı Yerli Ziyaretçi: 125 TL Yabancı Ziyaretçi Bilet Fiyatı: 450 TL. Bilet kuyruğu beklemek istemiyorsanız ve sesli rehber için buraya tıklayabilirsiniz!
İstanbul Resim ve Heykel Müzesi


İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, Türkiye’nin ilk güzel sanatlar müzesi olarak 1937 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifleriyle kurulmuş, Türkiye’nin sanatsal birikimini sergileyen önemli bir kültür merkezi. Müzede Osman Hamdi Bey, İbrahim Çallı, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Fikret Mualla gibi Türk sanatının öncü isimlerine ait önemli eserler sergileniyor. Ziyaret saatleri: Salı Günü 10:00 – 20:00, Diğer Günler: 10:00 – 17:00 Pazartesi kapalıdır. 2025 giriş ücretleri: Tam bilet: 120 TL, İndirimli bilet: 60 TL, T.C. Vatandaşı Olmayanlar: 300 TL’dir.
Aşiyan Müzesi
Aşiyan Müzesi, ünlü Türk şairi Tevfik Fikret’in yaşadığı ve eserlerini kaleme aldığı, İstanbul Boğazı’na gören tarihi bir evdir. 1945 yılında müzeye dönüştürülen Aşiyan, Boğaziçi’nin huzurlu atmosferinde, Tevfik Fikret’in hatıralarını yaşatmak ve Türk edebiyatının önemli isimlerine dair anıları gelecek nesillere aktarmak amacıyla kurulmuştur. Müzenin odalarında Tevfik Fikret’in kişisel eşyaları, orijinal el yazmaları ve çizimleri sergileniyor. Aynı zamanda Abdülhak Hamid Tarhan ve Cenap Şahabettin gibi dönemin diğer edebiyatçılarının eşyalarına da yer verilmiş. Bence manzarayı görmek için bile İstanbul müzeler listesine mutlaka eklenmeli! 2025 Ziyaret saatleri 09:00-16:00 arasında, Müze kartsız Giriş ücretsiz.
Arkeoloji Müzesi

İstanbul Arkeoloji Müzesi, Türkiye’nin ve dünyanın en önemli müzelerinden biri! Bizimde en çok sevdiğimiz yerlerden bir tanesi! 1891 yılında Osman Hamdi Bey tarafından kurulmuş, Osmanlı İmparatorluğu döneminde açılan ilk müze. Arkeoloji Müzesi üç ana bölümden oluşuyor: Arkeoloji Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi ve Çinili Köşk Müzesi. Müzede, çeşitli medeniyetlere ait heykeller, lahitler, tabletler, ve günlük yaşam eşyaları sergileniyor. 2025 yılı için İstanbul Arkeoloji Müzesi giriş ücreti 15 EUR‘dur. Müze kart ile ücretsiz. Müze Açılış Saati: 09:00 Müze En Son Giriş: 17.30‘dir.
Türk İslam Eserleri Müzesi
Türk İslam Eserleri Müzesi, 1914 yılında açılmış Türk-İslam sanatının en güzel örneklerinin olduğu bir müze. Konumu ise İstanbul Sultanahmet Meydanı’nda yer alıyor. Mimar Sinan’ın en önemli yapılarından biri olan Süleymaniye Camii Külliyesi’ndeki imaret binasında 1914 yılında ziyarete açılmış. 1983 yılında ise Sultanahmet Meydanı’nın batısındaki İbrahim Paşa Sarayı’na taşımış. Koleksiyonunda el yazması Kur’an-ı Kerim’ler, hat sanatı eserleri, seramikler, halılar, ahşap ve taş işlemeler gibi çok sayıda nadir eserler var. TC vatandaşları için müze kart ile ücretsiz. Türk İslam Eserleri Müzesi’ne 2025 Giriş Ücreti: 17 EUR’dur. Açılış Saati: 09:00 Kapanış Saati: 18:30’dir. Bilet kuyruğu beklemek istemiyorsanız ve sesli rehber için buraya tıklayabilirsiniz!
Atatürk Deniz Köşkü Müzesi

Atatürk Deniz Köşkü Müzesi, İstanbul’un Bakırköy ilçesine bağlı Şenlikköy mahallesinde yer alan tarihi bir köşk. 1929 yılında inşa edilerek Mustafa Kemal Atatürk’ün İstanbul’da kaldığı zamanlarda önemli bir dinlenme ve çalışma mekanı olarak kullanmış. Müze de, Atatürk’ün bu köşkteki yaşamına dair eşyalar, fotoğraflar, kıyafetler ve kişisel eşyalarları sergileniyor. Ayrıca, Atatürk’ün özel toplantılar düzenlediği, yat ve deniz seferlerine çıktığı dönemdeki hatıralar da var. Müze kart geçmiyor. Atatürk Deniz Köşkü Müzesi 2025 giriş ücreti: Yetişkin: 10 TL, Öğrenci 5 TL’dir. Atatürk Müze Köşkü ziyaret saatleri: Pazartesi günleri ziyarete kapalıdır. Müze giriş saatleri: hafta sonu (cumartesi ve pazar günleri) ile ulusal bayramlarda 13.00-17.00 saatleri arasında randevu alarak ziyaret edebilirsiniz.
İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi


İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi, İstanbul Gülhane Parkı içinde yer alan ve İslam dünyasının bilim ve teknolojiye katkılarını sergileyen Türkiye’nin ilk müzesidir. 2008 yılında açılan bu müze, özellikle ortaçağ İslam dünyasında yapılan bilimsel çalışmalar ve icatları tanıtmak amacıyla Prof. Dr. Fuat Sezgin’in çalışmalarıyla oluşturulmuş. Müze içinde astronomi, tıp, matematik, fizik, kimya, coğrafya gibi birçok bilim dalında İslam dünyasında geliştirilmiş cihazlar, haritalar, araçlar ve modellemeler bulunuyor. İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi Giriş Saatleri: Açılış Saati, 09:00 Kapanış Saati, 18:30’dir. İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi 2025 Giriş Ücreti: 10 EUR’dur. T.C. vatandaşları için müze kart ile ücretsiz.
Ayasofya Tarihi ve Deneyim Müzesi

Ayasofya Tarihi ve Deneyim Müzesi, Ayasofya ve tarihini interaktif bir deneyimle ziyaretçilere sunmayı amaçlayan bir müze. Bu müzede, Ayasofya’nın Bizans İmparatorluğu döneminde inşa edilmesinden Osmanlı dönemine kadar uzanan yolculuğu, mimarisi, mozaikleri ve dini önemi hakkında bilgiler var. Dijital sunumlar ve simülasyonlar ile Ayasofya’nın geçmişine daha yakından tanık olunabilir, dönemin yaşamına dair detaylar keşfedilebilirsiniz. Ayasofya Tarihi ve Deneyim Müzesi 2025 Giriş Ücreti T.C. vatandaşlarına için 425 TL, diğer ülke vatandaşları için 25 Euro’dir. Müze kart geçerli değildir. Bilet kuyruğu beklemek istemiyorsanız ve sesli rehber için buraya tıklayabilirsiniz!
Panorama 1453 Müzesi

Panorama 1453 Müzesi, İstanbul’un fethini görsel ve işitsel bir deneyimle ziyaretçilere sunan, etkileyici bir tarih İstanbul müzesi. İstanbul’un 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilmesini panoramik bir şekilde düzenlenmiş. Müzede 360 derecelik devasa bir panoramik işitsel bir gösteri var. Surların yıkıldığı, Osmanlı askerlerinin Bizans savunmasını aştığı o anlar, gerçekçi ses efektleri ve ayrıntılı resimlemelerle anlatılmış. Panorama 1453 Müzesi Ziyaret Saatleri: haftanın her günü 08.00-18.30 arası ziyaret edebilirsiniz. Giriş bileti almak için Panorama 1453 Tarih Müzesi buraya tıklayabilirsin. Panorama 1453 Müzesi 2025 Giriş Ücretleri: Yabancı Ziyaretçiler 715 TL, Yerli Ziyaretçiler 165 TL Öğrenci/Öğretmen 55 TL’dir.
Türkiye iş Bankası Müzesi
Türkiye İş Bankası Müzesi, İstanbul Eminönü’de yer alıyor, Türkiye’nin ilk milli bankasıdır. 2007 yılında bankanın 85. yılı onuruna, tarihi Yenicami Şubesi binasında açılmış. Bu bina, 1924’ten itibaren Türkiye İş Bankası’nın önemli faaliyetlerine ev sahipliği yapmış ve bankacılık tarihinin izleri var. Müzenin içinde bankacılık sektörünün ilk yıllarına ait hesap makineleri, kasalar, antik banknotlar, çeşitli reklam afişleri ve eski belgeler bulunuyor. Türkiye İş Bankası Müzesi 2025 Giriş Ücreti: İstanbul müzesine giriş ücretsiz.
Bu seferki yazımızın sonuna gelmiş bulunmaktayız. Bir daha ki yazılarda görüşmek üzere.
İstanbul’da gezilecek İstanbul Tarihi ve Turistik Yerleri için tıkla!
Beni Instagramdan Takip Edin!
https://www.instagram.com/begumaaktas