Rize Yeşilin Bin Bir Tonu! Karadeniz Bölgesi’nin incisi Rize, eşsiz doğası ile tam bir doğa harikası! Dağları, yaylaları ve çay tarlaları ile ünlü olan bu şehir, doğa severler için bir cennet. Rize Ayder Yaylası’nın muhteşem manzaraları, Fırtına Deresi’nin heyecan verici rafting olanakları ve Zilkale’nin tarihi dokusu, Rize’nin keşfedilmeyi bekleyen güzelliklerinden sadece birkaçı! Rize, yemyeşil ormanları, berrak dereleri ve mistik yaylaları ile hem huzur hem de macera dolu anlar yaşamanıza sebep oluyor. Gitmeyen çok şey kaçırmıştır diyorum 🙂 O zaman hazırsanız Rize Gezilecek Yerler ve Rize Gezi Rehberi yazımıza başlayalım!
Rize’ye Nasıl Gidilir?
Rize’ye ulaşım oldukça kolay ve farklı ulaşım seçenekleri mevcut:
Havayolu: Rize’ye en yakın havalimanı, Rize-Artvin Havalimanı’dır. Rize-Artvin Havalimanı, Rize şehir merkezine yaklaşık 33 km mesafededir. Havalimanından Rize’ye otobüs, minibüs veya araç kiralama seçenekleri ile ulaşabilirsiniz. Rize Havalimanına ucuza bilet bulmak için TIKLAYIN!
Karayolu: Rize’ye Türkiye’nin birçok şehrinden otobüs seferleri düzenleniyor. Ayrıca kendi aracınızla da Rize’ye rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Karadeniz Sahil Yolu, Rize’ye ulaşımı kolaylaştıran önemli bir karayolu hattı. Aracınız yok ise uygun fiyatlı ARAÇ KİRALAMAK için buraya tıklayabilirsin!
Her ne şekilde gelmeyi tercih ederseniz edin, Her yol Rize’ye çıkmalı bizden söylemesi, Rize’de unutulmaz anılar biriktirmek için yola çıkın derim!
Rize’de Konaklama
Ee şimdi gezdik eğlendik doğanın tadını çıkardık. Rize’de Nerede Kalınır? dediğinizi duyar gibiyim. Rize’de Fırtına vadisinin etrafında bir sürü Rize bungalov ve Rize oteller mevcut. Ne yazıkki günden güne artıyor. Bu konuda günden güne manzaralarda yapılaşma mevcut. Neyse gelelim Rize’de Nerede Kalınır? Biz 4 kişi Mct Suit‘te kaldık. Konum olarak Ardeşen – Ayder – Zilkalenin tam ortasında hepsine yakın. Harika manzarası mevcut Fırtına deresi ve Çay bahçelerine bakıyor. Kahvaltısı dahildi efsane manzarada muhlama bile getiriyorlar.
Rize’de Nerede Kalınır?
Rize, yeşilin her tonunu görebileceğiniz, sakin bir tatil yeri. Yaylalarda bungalovlardan, deniz kenarındaki otellere kadar pek çok farklı konaklama alternatifi mevcut. Doğanın tadını çıkarırken konforlu bir deneyim için Rize’deki seçenekleri keşfedin. Detaylar içinTIKLAYIN.
Rize Gezi Planlaması
Rize Rehberli Tur
Rize: Ayder Turu, Karadeniz’in en güzel doğasını keşfetmek için mükemmel bir seçenek. Ayder’in yaylalarından Kaçkar Dağları’na kadar harika manzaralar ve doğa yürüyüşleri seni bekliyor. Detaylar için buraya TIKLAYIN.
Rize Gezilecek Yerler Listesi
- 1Ardeşen
- 2Fırtına Vadisi
- 3Şenyuva Köyü
- 4Çamlıhemşin
- 5Pokut Yaylası
- 6Sal Yaylası
- 7Yukarı Kavrun Yaylası
- 8Rize Ayder Yaylası
- 9Huser Yaylası
- 10Gelintülü Şelalesi
- 11Gito Yaylası
- 12Badara Yaylası
- 13Palovit Şelalesi
- 14Şimşir Ormanları
- 15Zil Kalesi
- 16Elevit Yaylası
- 17Çat Köyü
- 18Çeçeva Sefa Tepesi
Rize Gezilecek Yerler Haritası
Rize Gezilecek Yerler Haritası indirmek için tıklayınız!
Rize Gezilecek Yerler
Ardeşen
Ardeşen, Rize’nin Karadeniz kıyısında yer alan şirin bir ilçe. Doğal güzellikleri, yaylaları huzur dolu bir yer! Ardeşen’de ister, zipline, rafting ve doğa yürüyüşleri yapın, ister, Fırtına Vadisin’de, yeşillikler içinde keyifli bir gün geçirin size kalmış. Çoğu Rize gezilecek yerler burada o yüzden tam olarak saklı cennet!
Fırtına Vadisi

Karadeniz’in büyüleyici doğal güzelliklerinden biri olan Fırtına Vadisi! Fırtına Deresi boyunca uzanan bu eşsiz vadi, yemyeşil ormanları, tarihi köprüleri ve geleneksel Karadeniz evleriyle doğaseverlerin ve macera tutkunlarının gözdesi. Fırtına Vadisine ne şiirler türküler yazılmış bir bilseniz, zaten şöyle bir bakınca aklınızdan geçmiyor değil! Rize gezilecek yerler haritasında 2. konuma bakabilirsiniz.
Şenyuva Köyü

Şenyuva Köyü, Rize’nin gizli cennetlerinden biri! Karadeniz’in kalbinde yer alan Şenyuva Köyü, Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde. Köyün eski adı “Çinçiva” olarak da biliniyor. Şenyuva Köyü‘nde, Fırtına Deresi’nin serin sularının yankılandığı, kuş sesleriyle dolu huzur dolu bir yer. Yolunuz Rize’ye düşerse, bu saklı cenneti sakın görmeden dönmeyin bizden söylemesi! Rize gezilecek yerler haritasında 3. konuma bakabilirsiniz.
Çamlıhemşin
İşte Rize’nin kalbi, Çamlıhemşin! Buraya gelmeyen Rize’ye geldim demesin diyorum başka da bişey demiyorum. Rize’de neredeyse gezilecek yerlerin tümü burada. İlçenin adı, çevresindeki çam ormanlarından ve bölgede yaşayan Hemşinlilerden geliyormuş. Fakat bayram tatillerinde gitmenizi tavsiye etmem. Biz gittiğimizde aşırı kalabalıktı gezmekte bir tık zorlandık diyebilirim. Ama yinede bozulmadan gidip görmekte fayda var. Rize gezilecek yerler haritasında 4. konuma bakabilirsiniz.
Pokut Yaylası

Pokut Yaylası, Karadeniz’in sisli zirvesi! Geleneksel Karadeniz yayla evleri ve rengarenk çiçeklerle kaplı çayırlarıyla efsane bir manzarası var. Pokut Yaylası’nın her ne kadar güzel yönlenleri olsa da yayla yolu çok kötü 4×4 olmayan araçla gitmeniz mümkün değil. Belirli bir yere geldikten sonra yol patikalaşıyor, Size tavsiyem Rize merkezden kalkan yayla turlarına katılabilirsiniz. Biz Vartevor Turizm tercih ettik tercih edilebilir. Buna rağmen eşsiz manzaraları görmeye değer! Rize gezi haritasında 5. konuma bakabilirsiniz.
Sal Yaylası

Sal Yaylası, Karadeniz’in sakin ve huzurlu yaylalarından biri! Sal Yaylası, geleneksel ahşap yayla evleri ve geniş otlaklar doğasıyla biliniyor. Sal Yaylası’na Pokut Yaylası’na gidilen yoldan gidiyorsunuz. Yukarıda bahsettiğim gibi yollar patika ve çok dar olduğundan dolayı 4×4 araç kullanmanız gerekiyor aksi halde diğer arabaların çıkması çok zor. Rize merkez üzerinden kalkan yayla turları ile gelmeniz önerilir yukarıda önerimi paylaşmıştım. Rize gezilecek yerler haritasında 6. konuma bakabilirsiniz.
Yukarı Kavrun Yaylası

Yukarı Kavrun Yaylası, Kaçkar Dağları’nın eteklerinde yer alan büyüleyici bir doğa harikası. Karadeniz’in en az keşfedilmiş ve net en iyi Rize yaylalarından bir tanesi! Bu bölge, aynı zamanda Kaçkar Dağları’na yapılan tırmanışların da başlangıç noktalarından biri. Buraya Rize Ayder yaylasına gider gibi yolu takip edip, biraz daha yukarı çıkıyorsunuz. Yol bir yere kadar güzel fakat yine patikalardan oluşuyor. Yolda giderken sislerin içinde gidiyorsunuz fakat sonra karşınıza çıkan manzara karşısında hayrete düşüyorsunuz. Yine tavsiyemiz yayla turları ile gitmeniz ya da 4×4 araçla gitmenizdir. Rize Yaylaları için gezi haritasında 7. konuma bakabilirsiniz.


Rize Ayder Yaylası
Ayder Yaylası, Karadeniz’in en popüler ve turistik yaylalarından biri. Ulaşımı en kolay ama gidilmesi gerekir mi? diye üstüne düşünülmesi gereken yerlerden. Ne yazıkki bizim için sınıfta kaldı. Neden derseniz? aşırı kalabalık ve çok fazla turistik. Doğanın tadından çok işletmelerin tadını çıkarıyorsunuz. Üstelik tam olarak size yayla tadı vermiyor aslında bir mahalle gibi. Size tavsiyem özellikle buraya gitmemenizdir. Huser ve Kavrun yaylasına giderken buradan geçip vaktinizin belirli bir bölümünü harcayabilirsiniz. 4×4 araca gerek yok park sorunuda yaşayacağınızı düşünmüyorum. Rize gezi haritasında 8. konuma bakabilirsiniz.
Huser Yaylası

İşte en büyülendiğim yerlerden bir tanesi Huser Yaylası! Karadenizin en güzel sis bulutlu gün batımı noktalarından biri. Huser Yaylası sislerin içinde adeta bir cennet manzarası karşısında şok oluyorsunuz. Yaylanın en popüler aktivitelerinden biri, gün doğumu ve gün batımını izlemek. Huser Yaylası’na ulaşım çok zor çünkü yolları hep uçurum ve patika. Özel araç ile geliyorsanız 4×4 ve tecrübeli olmasında fayda var aksi halde çok zor olabilir. Ama yinede bu eşsiz manzaralar için buna değer. Rize Yaylaları için gezi haritasında 9. konuma bakabilirsiniz.
Gelin Tülü Şelalesi

Rize’nin Ayder Yaylası’nda bulunan Gelin Tülü Şelalesi, adını şelalenin akış şeklinin bir gelin tülünü andırmasından almış. Gelin Tülü Şelalesi, yemyeşil ormanlarla çevrili bir vadide yer alıyor. Efsaneye göre, şelalenin tül gibi ince su akışı, düğün günü kaçan bir gelinin tülünden esinlenmiş. Yanına yaklaşamıyorsunuz sadece Ayder yaylasına gittiğinizde cam teras üzerinden manzaraya şahit olabilirsiniz. Rize gezilecek yerler haritasında 10. konuma bakabilirsiniz.
Gito Yaylası

Gito yaylası, bulutların arasında kaybolmak isteyenler için adeta cennet! Manzarası ve yaylaya çıkarken gidilen yolun içinden geçtiği doğa mükemmel. Kesinlikle görülmesi gereken bir yer. Ancak gitmek isteyenler için binek bir araç ile kesinlikle çıkılmaz yayla turu veya 4×4 ile çıkmanızı tavsiye ederim. Ek bilgi olarak soğuk olduğundan yanınızda mutlaka hırka bulundurun. Gito Yaylası‘nı mutlaka gidilmesi gerekenler listesine ekleyin derim! Rize Yaylaları için gezi haritasında 11. konuma bakabilirsiniz.
Badara Yaylası
Badara Yaylası, doğanın kalbinde huzur bulduğunuz bir cennet! Karadeniz’in incisi Rize’de, doğanın tüm güzelliklerini bir arada bulabileceğiniz eşsiz bir yer. Hemşin ilçesine bağlı olan bu yayla, özellikle son yıllarda popülerliğini artırarak doğa severlerin uğrak noktası haline geldi. 1850 metre rakımda bulunan yaylaya binek araçla gitmeyin yukarıda anlattığım yaylalar gibi tur firmalarıyla gitmenizi tavsiye ederim. Gittiğinizde, Fatma ablanın yerinde mutlaka karalahana çorbası ve sarması, muhlama kuru fasulye yemeden dönmeyin! Rize Yaylaları için gezi haritasında 12. konuma bakabilirsiniz.
Palovit Şelalesi
Palovit Şelalesi, Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde, Kaçkar Dağları Milli Parkı sınırları içerisinde yer alan ve Türkiye’nin en yüksek debisine sahip şelalelerinden biri! Yaklaşık 15 metre yükseklikten köpük köpük akan şelale, gür bir ormanın içinde muhteşem bir doğa harikası. Çamlıhemşin’den Ayder yoluna değil, sağa devam ediyorsunuz. Zilkaleyi geçtikten sonra 15-20 dakika sonra şelaleye ulaşabilirsiniz. Yalnız yol bazı yerlerde çok dar, temkinli gitmek gerekir. Fakat şelaleyi görmeye değer! Rize gezi haritasında 13. konuma bakabilirsiniz.
Şimşir Ormanları
Şimşir ormanları, özellikle Karadeniz Bölgesi’nde, Türkiye’nin doğal mirasının en değerli parçalarından biri haline gelmiş. Binlerce yıl boyunca bu topraklarda yetişen şimşir ağaçları, estetik görünümleri ile dikkat çekiyor. Gito Yaylasına giderken bu yolu kullanıyorsunuz uğramanızda fayda var. Çok güzel ve el değmemiş bir yer. Ancak yolları kötü ve bir işletme bulunmuyor. Katıldığınız turların uğrak noktalarından biri.
Zil Kale

Tarihin ve doğanın birleştiği nokta Zil Kalesi, Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde, 5. veya 6. yüzyıllarda inşa edildiği tahmin ediliyor. Bizans döneminde doğu yönünden gelebilecek tehlikelere karşı güvenlik noktası olarak kullanılan kale, Osmanlı döneminde hem ticari hem de askeri açıdan önemli olan yolun güvenliğinin sağlanması ve kervanların konaklaması için kullanılmış. Hem kale hem manzara müthiş bir yer. Fırtına deresinden Çamlıhemşini geçip sağdan devam ediyorsunuz, yolu güzel. 2025 Giriş Ücreti yetişkinler 50 TL çocuklar için ücretsiz.
Elevit Yaylası

Rize Elevit Yaylası, aslında burayı yazının başına yazmam gerekiyordu ayıp etmişim 🙂 En sevdiğim ve en beğendiğim yerlerden biri! Tam olarak İsviçre’ye benzetebilirsiniz ama burası Rize’de! El değmemiş güzelliği ve yolları çok güzeldi. İşletmeleri mevcut Hamsiköy sütlacı’nı mutlaka burada yemenizi tavsiye ederim. Şarıl şarıl akan su sesi ve doğanın muhteşem manzarası insanı kendinden geçiriyor. Gelirken yol üstünde Zil Kalesini ve Çat Köyünü ziyaret etmeyi unutmayın!
Çat Köyü
Çat Köyü, muhteşem doğasında büyüleneceğiniz yerlerden! Burası Elevit Yayla’sına giden yol üstünde bulunuyor. Bir yanı Fırtına Vadisi diğer yanı orman ohh yemede yanında yat türden 🙂 Kalabalıktan uzak, huzurlu bir ortam arayanlar için ideal bir kaçış noktası. Çat Köyü‘nde konaklamak için genellikle köy evleri veya çevredeki yaylalarda bulunan küçük tesisleri tercih edebilirsiniz. Muhlamasını çok övenler var biz yemedik ama denemekte fayda var!


Çeçeva Sefa Tepesi
Çeçeva Sefa Tepesi, Rize’nin Çayeli ilçesinde yalan yer alan meşhur çay bahçeleri olan Instagram’da o meşhur fotoğraflarını gördüğünüz yer var ya heh tamda burası! Doğal güzeliğine hayran kalınacak şekilde muhteşem bir yer. Sanki bir tablo gibi görünen çay bahçeleri, tepenin en dikkat çekici özelliklerinden biri. Sonsuz yeşilin içerisinde kaybolmak isteyenler için ideal bir yer. Çayeli ilçesinden km olarak çok uzak olmasa da yolculuğunuz 30-40 dk arasında değişiyor. Yol tek şeritli olduğundan dolayı dikkat etmekte fayda var!
Rize’de Ne Yenir?

Gelelim en güzel bölüme 🙂 Rize’de Ne Yenir?
- Muğlama (Mıhlama): Karadeniz’in meşhur peynirli yemeği bilmeyen yoktur diye düşünüyorum yemeyen çok şey kaçırırır!
- Laz Böreği: Adı börek olsa da, tatlı bir lezzettir. İnce yufka ile yapılan bu tatlı, üzerine pudra şekeri serpilerek servis ediliyor. En son Kavrun yaylasında yemiştim mutlaka tavsiye ederim.
- Hamsikoli: Mısır unundan yapılan ve hamsi ile hazırlanan bir tür pidedir. Karadeniz mutfağının özgün tatlarından biri.
- Rize Pidesi: İnce hamurla yapılan bu pide, kıymalı, peynirli veya karışık olarak hazırlanabiliyor.
- Turşu Kavurması: Karadeniz’e özgü bir diğer lezzet olan turşu kavurması, genellikle fasulye veya lahana turşusu ile yapılıyor.
- Rize Çayı: Rize, Türkiye’nin en önemli çay üretim merkezlerinden biridir. Rize’ye gittiğinizde, yerel çayı denemeden dönme!
- Lahana Sarması: Karadeniz mutfağında sıkça yapılan lahana sarması en sevdiğim yemeklerden biri yanında birde yoğurt ohh.
- Sütlaç: Karadeniz’in meşhur tatlılarından biridir. Fırında üzeri kızartılmış sütlaç, bölgede oldukça popüler! Nalia Karadeniz Mutfağı‘nda mutlaka yemenizi öneririm.
Rize’nin en güzel lokantaları için buraya TIKLA!
Bu lezzetler, Rize’ye özgü tatları keşfetmek isteyenler için harika seçeneklerdir. Afiyet olsun!
Rize’de Nerede Yenir?

Nalia Karadeniz Mutfağı
Fotoğraftanda anlaşılacağı üzere Nalia Karadeniz Mutfağı benim favori mekanlarımdan. Hatta İstanbul ‘da bile şubesi var. Mutlaka sıklıkla gittiğim yerlerden bir tanesi. Özellikle kuru fasülye ve fırın sütlacına bayılıyoruz. Tabii Rize şubesinede uğramadan olmazdı. Rize merkezde hemen sahilde bulunan Nalia Karadeniz mutfağı adını; Karadeniz’e özgü olan “nalia” isimli ahşap bir yapıdan alıyormuş diğer adıyla serender demekmiş. İç dekorasyonu ve dışıda bunu benziyor. Çalışanları gerçekten çok ilgili ve güler yüzlülerdi. Fiyatları ortalama fiyatlarda buna değer!
Lale Lokantası
Eğer Rize’ye yolun düşerse ve gerçekten lezzetli bir şeyler yemek istersen, Lale Lokantası’na uğramalısın! Özellikle kuru fasulyesi ve sütlacı efsane, yemeden sakın dönme. Yemekler genel olarak çok lezzetli, biz iki kişi tıka basa doyup 1250₺ ödedik (kavurma, sarma, kuru fasulye, pilav, lahana çorbası, ayran ve sütlaç dahil). Otoparkı var, bu da büyük rahatlık. Tek eksisi, ekmek dışında ikram yok ama zaten yemeklerin tadı her şeyi unutturuyor. Yer bulmak bazen zor olabilir ama kesinlikle denemeye değer! Adres: Yenipazar, 9 Mart Cd No:121C, 53200 Çayeli/Rize Telefon: (0464) 532 75 18
Bu seferki yazımızın sonuna gelmiş bulunmaktayız. Bir daha ki yazılarda görüşmek üzere.
Rize’ye yakın Trabzon gezilecek yerler için tıkla!
Beni Instagramdan Takip Edin!
https://www.instagram.com/begumaaktas
[…] Rize Gezi Rehberi – Rize Gezilecek Yerler […]
[…] Rize Gezi Rehberi – Rize Gezilecek Yerler […]
[…] Rize Gezi Rehberi – Rize Gezilecek Yerler […]