Amasra Gezi Rehberi

Bartın - Amasra

Amasra, Bartın’ın şirin sahil kasabası, Fatih Sultan Mehmet tarafından “Çeşm-i Cihan olarak da adlandırılıyor. Amasra’da küçük bir gezi yapıp yaz aylarında denize girilebilir. Tabii Karadeniz olduğunu unutmamakta lazım çünkü su serin olabiliyor. Burada balık yemeden gelmeyin taze taze balıklarıyla Bartın ve çevresindeki illerin sık tercih ettiği yerlerden biri! Birde unutmadan söyleyelim en kalabalık zamanlarda Amasra çekilmez oluyor bu durumlarda park yeri sıkıntısı yaşanabiliyor. Bu sebepten dolayı hafta içi ve daha sakin zamanda gitmeyi tavsiye ederim.

Amasra’ya Nasıl Gidilir?

Amasra, karayolu ile İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya gibi büyük şehirlerden kolayca ulaşılabilen bir konumda yer almasıyla birlikte bir artı. İstanbul’dan Amasra’ya karayolu ile ulaşım yaklaşık 5 saat sürüyor. Amasra’ya karayolu ile ulaşım için özel araç, otobüs veya minibüs kullanılabilir. Amasra’ya havayolu ile ulaşım, en yakın havalimanı olan Zonguldak Havalimanı üzerinden sağlanmaktadır. Zonguldak Havalimanı’ndan Amasra’ya karayolu ile yaklaşık 1 saatte ulaşılabilir. Zonguldak Havalimanı’na İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi büyük şehirlerden direkt uçuşlar bulunuyor.

Amasra’da Gezi Haritası

  • 1Amasra Kalesi
  • 2Çekiciler Çarşısı
  • 3Amasra Kapalı Pazar Alanı
  • 4Kemere Köprüsü
  • 5Amasra Müzesi
  • 6Direkli Kaya
  • 7Ağlayan Ağaç
  • 8 Amasra Aşıklar Tepesi
  • 9Küçük Liman Plajı
  • 10Büyük Liman Plajı
  • 11Çakraz Plajı
  • 12Bozköy Plajı
  • 13Akkonak Plajı
  • 14İnkumu Plajı
  • 15Güzelcehisar Lav Sütunları
  • 16Kuşkayası Yol Anıtı
  • 17Küre Milli Parkı

Amasra’da Gezilecek Yerler

Amasra Kalesi

Amasra Kalesi
Amasra Kalesi
Amasra Kalesi
Amasra Kalesi’23

Amasra Kalesi’ne hemen şehir merkezinde Çekiciler Çarşı’sını geçtikten sonra ulaşabilirsiniz. Bizans döneminde inşaa edilen bu kaleyi Cenevizliler zamanında değişikliğe uğramış ve Osmanlı döneminde onarılmıştır. Amasra Kalesi’nden muhteşem manzaralara şahitlik edebilirsiniz. 2013 yılında Unesco Dünya Mirasi Geçici Listesi’ne eklenmiş olan bu kale Boztepe’deki “Sormagir Kalesi ve Amasra’daki Zindan Kalesi olmak üzere iki bölümden oluşuyor.

Çekiciler Çarşısı

Amasra Çekiciler Çarşısı
Amasra Çekiciler Çarşısı
Amasra Çekiciler Çarşısı
Amasra Çekiciler Çarşısı

Amasra Çekiciler Çarşısı, Amasranın merkezinde yüz yıllarıdır faaliyet gösteren, yöresel el yapımı ahşap eşyalar bulacağınız çarşıdır. Tarihi, Osmanlı’daki ahşap oymacılığının yaygın olduğu zamanlara kadar dayanıyor. Turistlerin durak noktalarından bir tanesi.

Amasra Kapalı Pazar Alanı

Amasra Kapalı Pazar Alanı, Amasra merkezde salı ve cuma günleri kuruluyor. İçerisinde tamamen köyde üretilen organik ürünlerden oluşuyor. Diğer adıyla galla pazarı olarak geçiyor. Galla pazarı Bartın yöresinde meşhur bir değişle kadın demek. Köyden gelen ablalarımız bu pazarda satış yapıyor genelde.

Kemere Köprüsü

Amasra Kemere Köprüsü
Amasra Kemere Köprüsü

Amasra Kemere Köprüsü, Amasra’nın simgesi haline gelmiştir.  Roma döneminde inşa edilmiş olan bu köprünün sağ ve solunda bulunan manzarası insanı fazlasıyla cezbediyor. Köprüden geçerek ağlayan ağaca ve aşıklar tepesine ulaşabilirsiniz.

Amasra Müzesi

Amasra Müzesi
Amasra Müzesi

Amasra müzesi, 1982 yılında kurulmuş olup içerisinde arkeolojik eserler ve etnografik ögeler sergilenmektedir. Amasra müzesi’nin bulunduğu bina aslında, 1884’te başlanan ama yarım kalan Bahriye Mektebi binasında yer alıyor. Restarasyona uğrayarak 1982 yılından itibaren günümüze kadar hizmet vermeye devam etmektedir. Müzenin, iki bölümünde; Helenistik, Roma, Bizans ve Ceneviz dönemlerinden kalma eserler sergilenirken, kalan iki bölümde Osmanlı döneminde, etnografik kalıntılar yer alıyor.

Direkli Kaya

Amasra Direkli Kaya
Amasra Direkli Kaya

Amasra Direkli Kaya, küçük liman bölgesinde bulunuyor. Denizle bağlantılı doğal havuz diyeniliriz. Kayaya oyulmuş basamaklar ile denize girilebiliyor. Direkli Kaya, 7 metrelik yapısıyla aydınlatmak ve gözetlemek için Cenevizliler tarafından inşaa edilmiştir.

Ağlayan Ağaç

Amasra Ağlayan Ağaç
Amasra Ağlayan Ağaç
Amasra Tavşan Adası
Amasra Tavşan Adası

Ağlayan Ağaç, hemen kemere köprüsünü geçtikten sonra biraz yürüme mesafesinde bulunuyor. Denizden ve hava aldığı nemi kendisinde tutarak, topladığı nemi ilkbahar ve sonbahar aylarında yağmur damlası olarak geri verdiği için adına ağlayan ağaç denilmiştir. Ağacın türü aslında selvi ağacı olarak geçiyor. Yanında bulunan cafelerde biraz dinlenip çay içerken Tavşan Adasının manzarasının keyfini çıkarabilirsiniz.

Amasra Aşıklar Tepesi

Amasra Aşıklar Tepesi
Amasra Aşıklar Tepesi
Amasra Aşıklar Tepesi
Amasra Aşıklar Tepesi

Amasra Aşıklar Tepesi, Amasra’nın en güzel seyir noktaları haline gelmiştir. Amasra’yı gezip ağlayan ağacın orada bir soluklanıp çay içtikten sonra biraz yürüme mesafesi ile uğrak noktalardan biri. Manzarası çok güzel fakat burası gerçekten tepe öyle işletme vs bulunmuyor.

Amasra’da Denize Girilecek Yerler

Amasra Plajları

Amasra, Bartın’da denize girmek için uygun yerlerden bir tanesi. Aşağıda da listeleyeceğim gibi küçük liman, büyük liman ve koylardan oluşan popüler yerlerde denizin tadını çıkarabilirsiniz.

Küçük Liman Plajı

Küçük Liman Plajı, merkezde denize gireceğim diyorsanız burayı tercih edebilirsiniz. Plajda ücretli şezlong şemsiye kiralayabilirsiniz. Fakat gerçekten küçük bir plaj ve merkezi olduğu için oldukça kalabalık olabiliyor.

Büyük Liman Plajı

Amasra Büyük Liman
Amasra Büyük Liman

Büyük Liman, Amasra merkezde ki en büyük plaj. Plajda aynı şekilde ücret karşılığında şezlong şemsiye kirayalabilirsiniz. Buranın çevresinde restoran ve marketler bulunuyor burada ihtiyaçlarınızı kolaylıkla karşılayabilirsiniz. Fakat söylemeden geçmeyeyim, oldukça kalabalık olabiliyor.

Çakraz Plajı

Çakraz Plajı, Amasra’nın en güzel plajı diyebilir miyiz? bence diyebiliriz. Turkuaz mavisi bir denizi ve altın sarısı kumlardan oluşan bu plaj dalgalı ve biraz serin olabilir, sezonda gitmekte fayda var. Çevresinde kamp yapabileceğiniz ve konaklayabileceğiniz pansiyonlar mevcut. Günübirlik ziyaret için ise etrafında restoranlarda var. Plajdan ücretli şezlong ve şemsiye kiralayabilirsiniz.

Bozköy Plajı

Bozköy Plajı, Çakraz plajına yürüme mesafesinde bakir ve sakin kalmış bir plaj. Plajdan ücretli şezlong ve şemsiye kiralayabilirsiniz. Fakat çevresinde restoran vs bulunmuyor.

Akkonak Plajı

Akkonak Plajı, Çakraz’a sadece 3 km uzaklıkta bulunuyor. Kaya balıkçılığının yaygın olduğu bu yerin kayalık coğrafyası var.

İnkumu Plajı

İnkumu Plajı, 3 km uzunluğundaki plajı ile gün batımının en güzel olduğu yerlerden biri. Restoran olarak plaj boyunca bir sürü alternatif bulunuyor.

Amasra’ya Yakın Görülmesi Gereken Yerler

Güzelcehisar Lav Sütunları

Bartın Güzelcehisar Lav Sütunları
Bartın Güzelcehisar Lav Sütunları

Güzelcehisar Lav Sütunları, 80 milyon yıllık lav kayalarının bulunduğu Amasra merkeze sadece 36 kilometre, 43 dakika uzaklıkta bulunan yer. Dünyada sadece 5 tane örneği bulunuyor. Muhteşem doğa harikasını görmeden gelmeyin derim.

Kuşkayası Yol Anıtı

Amasra Kuşkayası Yol Anıtı
Amasra Kuşkayası Yol Anıtı

Amasra Kuşkayası Yol Anıtı, Amasra merkeze 5 km uzaklıkta, Amasra-Bartın karayolu üzerinde bulunuyor. Gaius Julius Aguilla tarafından Roma İmparatoru Tiberius Germanicus Claudius adına M.S. 41–54 yılları arasında yaptırılmış bir yapı. Dönüş yolunda veya yol üstünde uğrak noktalardan biri.

Küre Dağları Milli Parkı

Küre Dağları Milli Parkı

Küre Dağları Milli Parkı, Bartın ve Kastamonu il sınırları içinde yer alıyor. Ölmeden önce mutlaka görülmesi gereken yerlerden bir tanesi.

Amasra’da Ne Yenir?

Amasra, denize kıyısı olmasından dolayı balıkçı kasabası olarak geçiyor, tabii hal böyle olunca en çok yenilen yemeği tahmin etmek zor değil 🙂 Amasra mutfağında, yöresel lezzetler de bulmak mümkün, Karadeniz mutfağının etkiside var tabii.

Amasra’da mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasında;

Balık var, Amasra taze balıklarıyla ünlü!

Amasra pidesi, Amasra’ya özgü bir lezzet olan Amasra pidesi, ince hamurdan yapılır ve içi peynir, kıyma, ıspanak, mantar gibi malzemelerle dolduruyor.

Amasra mantısı: Amasra mantısı, içi peynirle doldurulmuş mantılara, sarımsaklı yoğurt ve salça eşlik ediyor.

Amasra turşusu: Amasra turşusu, Karadeniz’in meşhur turşularından biri haline gelmiş.

Amasra’da Nerede Yenir?

Amasra’da her bütçeye ve zevke uygun restoranlar bulmak mümkün! İşte Amasra’da öne çıkan bazı restoranları sıralıyorum.

Canlı Balık Mustafa Amca’nın Yeri, 1945 yılından beri hizmet veriyor, Amasra’nın en köklü balık restoranlarından biri haline gelmiş, Amasra’yı az çok bilen birine sorduğunuzda direkt zaten burayı öneriyor 🙂

Sahil Balık Restoran, uygun fiyatlı ve lezzetli balık yemekleri sunan bir restoran.

Amasra Sofrası, Amasra’ya özgü yöresel lezzetleri tadabileceğiniz bir restoran arıyorsanız doğru adres!

Çınar Restoran,, tarihi bir binada hizmet veren ve Karadeniz mutfağının en iyi örneklerini sunan bir restoran.

Türkan Hanım’ın Yeri, kahvaltı yapmak için en uygun yerlerden biri serpme kahvaltısıyla öne çıkan bir mekan.

Amasra’da yemek yerken, Karadeniz’in meşhur lezzetlerini mutlaka deneyin derim! Amasra’nın eşsiz manzarasında lezzetli yemekleri yedikten sonra gezip gelin 🙂

Bu seferki yazımızın sonuna gelmiş bulunmaktayız. Bir daha ki yazılarda görüşmek üzere.

Beni Instagramdan Takip Edin!

https://www.instagram.com/begumaaktas

Bunu Paylaş

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir