Anıtkabir Gezi Rehberi – Ankara Anıtkabir Gezilecek Yerler

Anıtkabir Gezilecek Yerler

Anıtkabir, Mustafa Kemal Atatürk’ün anıt mezarının yer aldığı, hiç düşünmeden hayatında bir kezde olsun görmen gereken muhteşem bir yer. Özellikle Türkiye Cumhuriyeti için önemli yer edinen Anıtkabir’de çok fazla görülmesi gereken yerler var. Biz buradan 2.5 saat araba yolcuğundan sonra Eskişehir’e uğradık. Eskişehir gezi rehberi için tıklayabilirsiniz. Ankara Anıtkabir’e Nasıl Gidilir? Anıtkabir Gezilecek Yerler, Anıtkabir Giriş Ücretleri ve Anıtkabir Ziyaret Saatleri hakkında her şey için yazımıza başlayalım!

Anıtkabir Nerede?

Anıtkabir, Türkiye’nin başkenti Ankara’da, Çankaya ilçesinde, Anıt Tepesi’nde yer alıyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün anıt mezarı olan bu etkileyici yapı, her yıl hem Türkiye’den hem de dünyanın dört bir yanından ziyaretçi akınına uğruyor. Anıtkabir’e Ankara’nın merkezi noktalarından toplu taşıma veya özel araçla kolayca ulaşabilirsiniz. Tarihe tanıklık etmek ve Atatürk’e saygı sunmak isteyenler için Ankara’ya yolunuz düştüğünde Anıtkabir’i ziyaret etmeyi unutmayın.

Anıtkabir’e Nasıl Gidilir?

Anıtkabir yol tarifi arıyorsanız doğru yerdesiniz! Şehirler arası otobüs ile gelip Aşti’de inebilirsiniz. Daha sonra Ankara metrosu olan Ankaray’a binebilir ve Tandoğan metrosunda inebilirsiniz. Anıttepe’ye 300 metre kadar yürüyerek Anıtkabir’e ulaşabilirsiniz.

Hızlı trenle Anıtkabir’e ulaşmak mümkün! İstanbul’dan ilk durak olan Halkalı’dan bindiğinizde ortalama 5 saat sürüyor. Ankara’dan indikten sonra Anıtkabir için Anadolu Meydanı’na doğru 15 dk yürüme ile Anıtkabir’e ulaşabilirsiniz.

Uçak ile Ankara Anıtkabir’e gelmeyi tercih edebilir, Ankara Esenboğa Havalimanı’na inebilirsiniz. Havalimanı’ndan Anıtkabir’e ulaşmak için ise Belkoair havalimanı servislerini kullanıp, Hipodrom durağında inebilirsiniz. Daha sonra Anıtkabir’e 10 dakika kadar yürümesi ile ulaşabilirsiniz.

Şehir içi otobüs ile Anıtkabir’e gitmek için ise; 203, 204, 256, 264, 221-3, 220-3, 202-3, 340, 341, 362, 366, 370, 376, 410, 545 ilgili hatları kullanarak Anıtkabir’e ulaşım sağlanabilir.

Anıtkabir’e minibüs ile gitmek için Ulus-Gençlik Parkı-Bahçelievler Dolmuş hattına binip Tandoğan Meydanı’nda inerek, yürüme mesafesi ile Anıtkabir’e ulaşabilirsiniz.

Ankara’da Araç Kiralamak Gerekir mi?

Araba kiralamak gerekir mi? diyorsanız bence Ankara’da araba kiralamak daha konforlu, uygun fiyata ARAÇ KİRALAMAK için buraya TIKLAYINIZ.

Anıtkabir Ziyaret Saatleri

Ankara Anıtkabir’e her zaman gidilir bence bahar aylarında daha iyi olacağını düşünüyorum tabi ben ekimde ziyaret etmiştim. Sadece 29 ekim öncesi olduğu için fazla kalabalıktı. Özellikle 23 Nisan, 19 Mayıs, 29 Ekim, 10 Kasım ve 30 Ağustos gibi özel günlerde, Anıtkabir’in ziyaretçisi daha çok artırıyor. Müzelere giriş için sıra beklemek durumunda kalabiliyorsunuz. Daha sakin zamanda gitmenizi tavsiye ederim. Bu arada Ankara Anıtkabir’e girişler ve içerideki müzeler ücretsiz.

Ankara Anıtkabir ziyaret saatleri:

01 Şubat- 14 Mayıs saatleri 09.00-16.30 arasında

15 Mayıs- 31 Ekim 09.00-17.00 saatleri arasında

01 Kasım- 31 Ocak 09.00-16.00 saatleri arasında Anıtkabir’i ziyaret edebilirsiniz.

Ankara Anıtkabir Gezilecek Yerler

Anıtkabir 750.000 metrekarelik alana sahip yani gezmek için günün yarısını harcamanız gerekiyor. Anıtkabir’de Anıt Blok ve Barış Parkı olmak üzere iki ana bölümden oluşuyor bu sebepten dolayı planlı gezmekte fayda var. Çünkü bu yerleri öyle hemen gezip bitireyim demek için değil hissederek geziyorsunuz. Anıtkabir’de yürüdüğünüz yoldan gördüğünüz her şeye kadar düşünerek ve özenli bir şekilde yapılmış anlayacağınız yürüdüğünüz merdivenlerin bile bir anlamı bulunuyor. Şimdi gelelim Anıtkabir’de Gezilecek Yerlere.

Anıtkabir
Anıtkabir Gezilecek Yerler
Anıtkabir
Anıtkabir Gezilecek Yerler

Anıt Blok

Anıt Blok, aslında bir bölüm değil farklı bölümleri kapsayan bir alan. Anıt Blok, Anıtkabir’in Aslanlı Yol, Mozole ve Tören Meydanı’nın bulunduğu kısım. Anıtkabir’e Tandoğan girişinden gelirseniz Anıt Blok’a Barış Parkı’ndan geçerek ulaşabilirsiniz.

Aslanlı Yol

Tandoğan kapısından girildiğinizde, Anıtkabir’in sembolü olan Aslanlı Yol, girişten Tören Meydanı’na kadar yürüdüğünüz yolun ismi. Aslanlı Yol‘a, 26 basamaklı merdivenlere ulaşılıyor. 262 metre uzunluğundaki bu yolda yürürken toplam 24 adet oturan aslan heykeli göreceksiniz. Burada aslan sayısının 24 adet olmasının bir sebebi var. Anadolu topraklarının önemli devletlerinden Hititlerin sanat anlayışına göre yapılan bu aslanlar 24 Oğuz boyunu temsil ediyor, Hüseyin Özkan tarafından tasarlanmış olan aslanlar kuvvet ve sükuneti temsil etmektedir. Aslanlı Yol’da taşların birbirine asimetrik olması için aralarında 5 santimlik çim boşluğu bırakılarak dizili olduğunu farkedeceksiniz. Bunun sebebi ise dikkatimizi çekmek ve yola odaklanacağımız için Atatürk’ün anıt mezarına saygılı ve başımız öne eğik olarak çıkmamız için ayarlanmış.

Tören Alanı

Tören Alanı, 15.000 kişi kapasiteli Aslanlı Yol’un sonunda ulaştığımız alan. Tören Alanı’nın zemininde toplam 373 adet halı ve kilim kompozisyonu yapılarak zemini sarı, siyah, kırmızı ve beyaz renklerde taşlarla döşenmiştir.

Mozole

Mozele’ye, Tören Meydanı’nda bulunan 42 basamaklı merdiven çıkılarak ulaşıyorsunuz. Anıtkabir’deki en önemli bölümdür. Mermer kürsünün tören meydan cephesinde dairesel geometrik motifler ve Atatürk’ün ”Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir” sözü bulunuyor. Sol cephesinde Atatürk’ün Türk gençliğine hitabı, sağ cephesinde ise 10. Yıl Nutku bulunmaktadır. Metinler taş kabartma üzerine altın yaldızlarla işlenmiştir. Kürsü, Kenan Yontuç eseridir. Atatürk’ün kabrinin ve sembolik lahtinin burada yer almasından dolayı Mozole’nin neden bu kadar önemli olduğunu gösteriyor.

Atatürk’ün kabrinin ve sembolik lahtinin yer aldığı alan
Atatürk’ün kabrinin ve sembolik lahtinin burada yer alıyor

Barış Parkı

Barış Parkı, Dünyanın bir çok ülkesinden getirilen, 104 farklı türde yaklaşık 49.000’e yakın bitki ve ağaç türü bulunmaktadır. Barış Parkı Atatürk’ün ”Yurtta sulh, cihanda sulh” sözü temel alınarak tasarlanmıştır.

Kuleler

Anıtkabir’de toplamda 10 adet kule yer alıyor. Aşağıda anlatacağım gibi bu Kuleler, Türk milletinin değerlerini temsil ediyor. Gelin birlikte inceleyelim!

1.İstiklal Kulesi

İstiklal Kulesi, Aslanlı Yol girişinde hemen sağ tarafta kalıyor. İstiklal Kulesi’nin içinde kılıç tutan bir genç ve bir kartal kabartması bulunuyor. Mitolojide ve Selçuklu sanatında güç, istiklal ve bağımsızlık sembolü olan kartal, kılıç tutan genç ise bağımsızlığı temsil eden Türk milletini simgeliyor.

2.Hürriyet Kulesi

Hürriyet Kulesi, Aslanlı Yol girişinde hemen sol tarafta kalıyor. Hürriyet Kulesi’nin, iç duvarında yer alan ve elinde kâğıt tutan melek “Hürriyet Beyannamesi”ni temsil ediyor. Şaha kalkan at ise bağımsızlığı sembolize ediyor.

3.Mehmetçik Kulesi

Mehmetçik Kulesi, Aslanlı Yol’un sonunda sağda yer alıyor. Dış yüzeyindeki kabartmada cepheye gitmekte olan Mehmetçiğin evden ayrılışının anlatan bir yapıdır. Mehmetçik Kulesi’nin içinde 60 kişilik bir sinevizyon salonu bulunuyor. Atatürk ve Anıtkabir’e dair belgeseller gösteriliyor.

3.Müdaafa-i Hukuk Kulesi

Müdaafa-i Hukuk Kulesi‘nde Dış yüzeyinde bir elinde kılıç tutan ve diğer eliyle sınırları geçen düşmana ”Dur!” ihtarında bulunan bir erkek figürü bulunuyor. Duvarlarda Atatürk’ün Müdaafa-i Hukuk konusunda söylediği aşağıdaki sözler yer alıyor:

“Ulusal gücü etken ve ulusal iradeyi egemen kılmak esastır.”

“Tarih; bir ulusun kanını, hakkını, varlığını hiçbir zaman inkâr edemez.”

“Türk ulusunun kalbinden, vicdanından doğan ve onu esinlendiren en esaslı, en belirgin istek ve iman belli olmuştu: Kurtuluş.”

“Ulus bundan sonra hayatına, bağımsızlığına ve bütün varlığına şahsen kendisi sahip çıkacaktır.”

4.Misak-ı Milli Kulesi

Misak-ı Milli Kulesi, bir kılıç kabzası üstünde dört elin bulunduğu, birlik ve beraberliğin sembolize edildiği kabartma yer alıyor. Kabartma Türk ordusu ve halkının vatanı kurtarmak için verdiği millet andını ifade etmiştir. Duvarlarda yer verilmiş olan Atatürk’ün sözleri ise şöyledir:

“Kurtuluşumuzun genel kuralı olan ulusal andı tarih safhasına yazan ulusun demir elidir.”

“Ulusal benliği bulamayan uluslar başka ulusların avıdır.”

“Ulusal sınırlarımız içinde özgür ve bağımsız yaşamak istiyoruz.”

5.Zafer Kulesi

Zafer Kulesi Aslanlı yolun sonunda bulunmaktadır. 19 Kasım 1938’de Atatürk’ün tabutunu İstanbul Dolmabahçe Sarayı’ndan alıp Sarayburnu’nda getiren top arabasını içeride görebilirsiniz

Atatürk'ün tabutunun taşındığı top arabası
Atatürk’ün tabutunun taşındığı top arabası

6.23 Nisan Kulesi

23 Nisan Kulesi‘nin iç duvarında 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının temsil eden, bir kadının bir elinde 23 Nisan 1920 yazılı bir kağıt, diğer elinde ise TBMM’nin açılışını simgeleyen bir anahtar bulunuyor. 23 Nisan Kulesi‘nin duvarlarında Atatürk’ün bağımsızlık ve egemenlikle ilgili şu sözlerine yer verilmiştir.

“Bir tek karar vardı: O da ulusal egemenliğe dayalı, hiçbir koşula bağlı olmayan bağımsız, yeni bir Türk Devleti kurmak.”

“Bizim bakış açılarımız kuvvetin, gücün, egemenliğin, yönetimin doğrudan doğruya halka verilmesidir, halkın elinde bulundurulmasıdır.”

“Türkiye Devleti’nin tek ve gerçek temsilcisi yalnız ve ancak Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir.”

23 Nisan Kulesi‘nde birde, 1936 – 1938 yıllarında Atatürk’ün kullandığı Cadillac marka özel otomobili yer alıyor.

7.Cumhuriyet Kulesi

Cumhuriyet Kulesi’nde, Sivas ve Erzurum kongre binaları, TBMM binası ve Atatürk’ün öğrenim gördüğü Manastır Askeri İdadisi’nin maketleri sergileniyor. Cumhuriyet Kulesi’nin duvarlarında Cumhuriyetle ilgili Atatürk’ün aşağıdaki sözleri bulunmaktadır.

“En büyük gücümüz, en güvenilir dayanağımız, ulusal egemenliğimizi kavramış ve onu eylemli olarak halkın eline vermiş ve halkın elinde tutabileceğimizi gerçekten kanıtlamış olduğumuzdur.”

8.Barış Kulesi

Barış Kulesi‘nin iç duvarında Atatürk’ün “Yurtta barış, dünyada barış” ilkesinin önemini vurgulayan kabartmalar mevcuttur. İlgili kabartmada, çiftçilikle meşgul olan köylüler ile onları korumak için kılıcını uzatmış bir asker yer alıyor. Duvarlarında Atatürk’ün barış ile ilgili şu sözlerinin yer aldığı

“Dünya vatandaşları kıskançlık, açgözlülük ve kinden uzaklaşacak şekilde terbiye edilmelidir.” (1935)

“Ulusun hayatı tehlikeyle karşı karşıya kalmadıkça savaş bir cinayettir.”

“Yurtta Barış, Cihanda Barış.”

Bu arada Atatürk’ün 1935 – 1938 yıllarında kullandığı Lincoln marka tören ve makam otomobilleri Barış Kulesi’nde yer almaktadır.

Anıtkabir Barış Kulesi Kabartma
Anıtkabir – Barış Kulesi
Atatürk’ün 1935 – 1938 yıllarında kullandığı Lincoln marka otomobil
Atatürk’ün 1935 – 1938 yıllarında kullandığı Lincoln marka otomobil

9.İnkılap Kulesi

İnkılap Kulesi, Atatürk Müzesi’nin devamı olarak sayılmaktadır. Bu kulede Atatürk’ün kıyafetleri sergilenmektedir. Kulenin iç duvarındaki kabartmada sönmek üzere olan meşaleyi tutan bir el (Osmanlı İmparatorluğu’nun son yılları) ve ışıklar saçan güçlü bir el (Türkiye Cumhuriyeti) bulunuyor. Ayrıca İnkılap Kulesi’nde Atatürk’ün gerçek boyutlarda balmumu heykeli bulunuyor bu heykel Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen tarafından yapılmıştır. İnkılap Kulesi’nin duvarlarında Atatürk’ün şu sözleri yer alıyor:

“Biz ilhamlarımızı gökten ve bilinmeyen alemden değil, doğrudan doğruya hayattan almış bulunuyoruz.”

“Bir toplum aynı amaca bütün kadınları ve erkekleriyle beraber yürümezse ilerlemesine, uygarlaşmasına teknik imkân ve bilimsel ihtimal yoktur.”

Kadın Heykel Grubu

İstiklal Kulesi’nin önünde duran, ulusal kıyafetler giymiş, Kadın Heykel Grubu, üç Türk kadınından oluşuyor. Atatürk’ün ölümüne duyduğu derin üzüntüyü anlatmaktadır. Ulusal giysiler giyen kadınlardan ikisi, yere kadar uzanan geniş bir başak demetlerinden oluşan bir çelenk taşıyor. Bunun anlamı ise ülkemizin bereketli topraklarını temsil ettiğini gözlemleyebiliriz. Sağdaki kadının elinde Allah’ın rahmetinin toplandığı bir kap bulunuyor. Ortadaki kadın ağladığı için eliyle yüzünü kapatıyor. Soldaki kadın ise, elini ileriye uzatarak Atatürk’e rahmet dilemektedir. Bu yapıt Hüseyin Özkan tarafından tasarlanmıştır.

Anıtkabir - Kadın Heykel Grubu
Anıtkabir – Kadın Heykel Grubu

Erkek Heykel Grubu

Erkek Heykel Grubu, Hürriyet Kulesi’nin önünde, Türk erkeklerinin Atatürk’ün vefatına duydukları büyük acıyı sembolize eden üç Erkek Heykel Grubu‘ndan oluşuyor. Sağdaki erkek, kalın ve miğfer kıyafetiyle Türk askerini temsil etmektedir. Solda yer alan elinde kitap tutan erkek ise aydın Türk gençliğini ifade etmektedir. Onun biraz gerisinde ortada duran yerel kıyafetli, başında çok eskiden giyilen yün başlık ve sol elinde ise uzun bir sopa bulunan erkek heykeli ise Türk köylüsünü ve Türk halkını temsil etmektedir.

Anıtkabir - Erkek Heykel Grubu
Anıtkabir – Erkek Heykel Grubu

İsmet İnönü Lahdi

Kurtuluş Savaşı’nın Batı Cephesi komutanı ve Mustafa Kemal Atatürk’ün en yakın silah arkadaşı olan  İsmet İnönü’nün lahdi Barış ve Zafer kulelerinin arasında ziyaret edebilirsiniz, mezar odası ise alt katta bulunuyor. 25 Aralık 1973 tarihinde vefat eden ikinci cumhurbaşkanı İsmet İnönü; 28 Aralık 1973’te Anıtkabir’e defnedilmiştir.

Anıtkabir - İsmet İnönü Lahdi
Anıtkabir – İsmet İnönü Lahdi

Anıtkabir Atatürk Müzesi

Anıtkabir Atatürk Müzesi, 21 Haziran 1960 Misak-ı Milli ve İnkılâp kulelerinin arasında açılmıştır. Bu müzede Atatürk’ün kullandığı eşyalar, kendisine hediye edilen armağanlar, sergilenmektedir. Bunlara ek olarak Atatürk’ün manevi evlatlarından Afet İnan, Rukiye Erkin ve Sabiha Gökçen’in müzeye bağışladıkları Atatürk’e ait kişisel eşyalar da müzede sergilenmektedir. Bu arada müzeye giriş ücretsiz sadece özel günlerde gerçekten çok fazla sıra var. Daha sakin bir zamanda gitmenizi öneririm.

Atatürk ve Türk Devrimi Kütüphanesi

Atatürk ve Türk Devrimi Kütüphanesi, Zafer Kulesi ve Mehmetçik Kulesi arasında yer alıyor. Bu Kütüphane’de Atatürk, inkılâplar, milli mücadele konulu Türkçe ve yabancı dillerdeki kitaplar bulunmaktadır. Kütüphane’yi hafta içi 09.00 – 12.30 ve 13.30 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Bayrak Direği ve Kaidesi

Amerika’da yaşayan Türk asıllı Nazmi Cemal’in 33.5 metre uzunluğundaki bayrak direğini Anıtkabir’e hediye etmiştir. 4 metresi kaidenin altında kalan direğin 29,5 metresi görülebiliyor. Anıtkabir’in tören meydanına girişin 28 basamaklı merdivenlerinin ortasında yer alıyor. Bayrak direğinin üzerinde zeytin dalı, miğfer, meşale, meşe dalı ve kılıç bulununuyor. Bu konu ise, Türk medeniyetini tasvir etmektedir.

Anıtkabir - Bayrak Direği ve Kaidesi

Sanat Galerisi

Sanat Galerisi, Cumhuriyet Kulesi ile Müdafaa-i Hukuk Kulesi’nin arasında yer almaktadır. Bu bölümde, okumayı çok seven Atatürk’ün özel kitaplığının bulunmaktadır. Pek çok dilde toplam 3 bin 118 kitap sergileniyor. Atatürk’ün kendi el yazısıyla notlar yazdığı ve altını çizdiği cümleleri de göreceksiniz.

Bu seferki yazımızın sonuna gelmiş bulunmaktayız. Bir daha ki yazılarda görüşmek üzere.

Beni Instagramdan Takip Edin!

https://www.instagram.com/begumaaktas

Bunu Paylaş

Önerilen makaleler

1 Yorum

  1. […] Anıtkabir Gezi Rehberi – Anıtkabir Gezilecek Yerler […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir