Cunda Adası Gezilecek Yerler – Cunda Gezi Rehberi

Cunda(Alibey) Adası

Cunda Adası, diğer adıyla Alibey Adası. Gezilecek yerleri ve plajlarıyla ünlü, o kadar güzel noktaları varki buraya en az 2-3 gün ayırmanızı tavsiye ederim. Yaz ayların vazgeçilmezi tatil bölgesi olan Cunda Adası, bayram ve resmi tatillerde gitmenizi pek tavsiye etmem. Çünkü huzurlu ve sakin bir tatil geçirmek için ideal yerlerden bir tanesi! Cunda’yı güzel yapan bir diğer özellikleri ise Girit mutfağı, Rum mirası sokaklar. Kendinizi özgür, sakin ve dingin hissetmek istiyorsanız Cunda Adası iyi bir tercih. Şimdi gelelim Cunda Adası Gezilecek Yerlere, Cunda Adası’na Nasıl Gidilir? Cunda Adası’na Ne Zaman Gidilir?

Cunda Adası Nerededir?

Cunda Adası, Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı, Ege’nin huzurlu köylerinden biri. Ayvalık’a sadece birkaç dakika mesafede olan bu ada, doğal güzellikleri, tarihi taş evleri ve sakin atmosferiyle dikkat çekiyor. Zeytinliklerle çevrili yolları, pırıl pırıl denizi ve tipik Ege mimarisiyle süslü köy meydanı ile Cunda, adeta zamanın yavaş aktığı bir yer. Ayvalık’tan feribotla kolayca ulaşılabilen bu şirin ada, hem deniz keyfi yapmak isteyenler hem de tarihi ve kültürel zenginlikleri keşfetmek isteyenler için harika bir rota.

Cunda’da Araç Kiralamak Gerekir mi?

Araç kiralamak gerekir mi? diyorsanız bence Cunda’da araba kiralamak daha konforlu olabilir, uygun fiyata ARAÇ KİRALAMAK için buraya TIKLAYINIZ.

Cunda Adası’na Nasıl Gidilir?

Cunda Adası’na ulaşım çok basit ama en önerilen tercih şahsi arabanız ile gitme olacaktır. Çünkü Cunda Adası’nın her noktasını gezmek istiyorum dediğiniz noktada araca ihtiyacınız olacak.İstanbul’dan Cunda Adası’na özel araç ile ulaşım, Toplam 436 km, yaklaşık 5 saat sürüyor. Cunda Adası’na otobüs ile gitmek için öncelikle Balıkesir’e giden otobüslere binmeniz gerekiyor. Balıkesir’e ulaştıktan sonra, Ayvalık’a giden otobüs veya dolmuşlara binerek Ayvalık’a ulaşabilirsiniz. Ayvalık’tan Cunda Adası’na gitmek için ise Ayvalık Limanı’ndan kalkan feribotlara binebilirsiniz. Havayolu ile ulaşım ise İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı – Balıkesir Koca Seyit Havalimanı: Uçuş süresi yaklaşık 1 saat 15 dakika. Ayvalık’a kadar taksi veya otobüsle yaklaşık 1 saat 30 dakika. sürüyor.

Cunda Adası’na Ne Zaman Gidilir?

Cunda Adası, bence her mevsim ziyaret edilebilir. Ancak, en güzel zamanlar mayıs-eylül ayları arasında. Yaz ayında tatil için gelinebilir plajlarda denize girmek ve güneşlenmek için idealdir. Ancak sezon olduğu için oldukça kalabalık olacaktık benim için tercih sebebi değil. Cunda için en uygun zaman eylül – ekim aylarını diyebilirim.

Cunda Adası’nda Konaklama

Cunda’da Nerede Kalınır?

Cunda Adası, rengarenk evleri ve huzurlu atmosferiyle tatilinizi unutulmaz kılacak bir yer. Adada pek çok butik otel, pansiyon ve deniz manzaralı evler bulunuyor. Hem keyifli bir tatil yapmak hem de adanın güzelliklerine yakın olmak için şirin konaklama seçeneklerine göz atabilirsiniz. Daha fazla bilgi için TIKLAYIN.

Cunda Adası Gezilecek Yerler Haritası

  • 1Cunda Sokakları
  • 2Agios Yannis Kilisesi
  • 3Cunda Taksiyarhis Kilisesi/Rahmi M. Koç Müzesi
  • 4Sevim Ve Necdet Kent Kitaplığı
  • 5Panaya Kilisesi
  • 6Cunda Despot Evi
  • 7Cunda Yel Değirmeni

Cunda Adası Gezilecek Yerler Haritasını indirmek için tıklayınız!

Cunda Adası Gezilecek Yerler

Cunda Sokakları

Cunda Sokakları
Cunda Sokakları
Cunda Sokakları
Cunda Sokakları

Cunda Sokakları, Ah o denize çıkan renkli sokakları! Dar ve dolambaçlı sokaklar, birbirinden renkli ve güzel Rum evlerini barındırıyor. Cunda’da yapılacak en güzel aktivitelerden bir tanesi, renkli Cunda sokaklarını gezmek. Cunda sokakları, özellikle akşam saatlerinde oldukça hareketlidir. Sokaklarda yer alan kafe ve restoranlarda oturup, adanın keyfini çıkarabilirsiniz. Cunda sokaklarını keşfetmek için en güzel zaman, güneşin henüz tepeye çıkmadığı ve kalabalıkların olmadığı sabah saatleridir. Bu saatlerde adanın daha sakin ve huzurlu atmosferini hissedebilirsiniz. Cunda sokakları, hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile görülmeye değer bir yer.

Agios Yannis Kilisesi

Agios Yannis Kilisesi
Agios Yannis Kilisesi

Cunda Agios Yannis Kilisesi, 18. yüzyılda inşa edilerek Adanın en yüksek noktası olan Aşıklar Tepesi’nde yer alıyor. Kilise, 1923’te Türkiye’nin Yunanistan ile imzaladığı Lozan Antlaşması ile birlikte Rumlara bırakılarak, 1960’lı yıllarda ise kullanılmaz hale gelmiştir. 2006 yılında Rahmi Koç Müzesi tarafından satın alınan kilise, restore edilerek kütüphaneye çevrilmiş. Kilise, 2007 yılında “Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı” adıyla hizmete açılmıştır. Kütüphanede, Cunda ve Ayvalık’la ilgili eserlerin yanı sıra kilise eşyaları ve ikonalar sergileniyor.

Cunda Taksiyarhis Kilisesi/Rahmi M. Koç Müzesi

Cunda Taksiyarhis Kilisesi/Rahmi M. Koç Müzesi
Cunda Taksiyarhis Kilisesi/Rahmi M. Koç Müzesi

Cunda Taksiyarhis Kilisesi, 1844 yılında inşa edilen Rum Ortodoks kilisesi ve müzedir. Kilise, 1927-1928 yıllarında minaresiz bir camiye dönüştürülmüş ve 2003 yılında meydana gelen bir fırtına nedeniyle hasar görmüştür. Kilise, 2012 yılında Rahmi M. Koç Müzesi tarafından restore edilerek müze haline getirilmiş. Müzede, Cunda Adası’nın tarihi ve kültürüne ait çeşitli eserler yer alıyor.

Sevim Ve Necdet Kent Kitaplığı

Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı, Cunda Adası’nın Aşıklar Tepesi’nde yer alıyor. 2007 yılında Rahmi M. Koç Müzesi tarafından restore edilerek hizmete açılmış. Kitaplık, 18. yüzyılda inşa edilmiş bir Rum kilisesi ve 19. yüzyıldan kalma bir değirmenden oluşuyor. Kilise, günümüzde kütüphanenin okuma salonu olarak kullanılarak. Değirmen ise kafeterya ve sergi salonu olarak hizmet vermektedir. Kitaplık, haftanın her günü 09:00-18:00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Giriş ücretsizdir.

Panaya Kilisesi

Panaya Kilisesi
Panaya Kilisesi

Panayia Kilisesi, Cunda Adası’nın Mithatpaşa Mahallesi’nde, Bakkal Sokağı’nda yer alan bir 1863 yılında inşa edilmiş bir Rum Ortodoks kilisesidir. 1923’te yaşanan mübadele sonrasında kilise terk edilmiş ve günümüzde harabe hâlindedir. Kilisenin ayakta kalan duvarlarında, dönemine özgü motifler göze çarpıyor. Örneğin, kilisenin kuzey cephesinde yer alan bir pencerenin üzerindeki alınlıkta, bir haç ve iki melek figürü bulunuyor. Panayia Kilisesi, Cunda Adası’nın önemli tarihi yapılarından biri olmakla birlikte, günümüzde de hala ziyaretçilere açıktır.

Cunda Despot Evi

Cunda Despot Evi
Cunda Despot Evi

Cunda Despot Evi, 1862 yılında Rum bir din adamı tarafından yaptırılmış olup, 1923’teki mübadeleden sonra uzun yıllar metruk olarak kalmıştır. 2000’li yıllarda yeniden restore edilerek otel olarak hizmet vermeye başlamıştır.

Cunda Yel Değirmeni

Cunda Yel Değirmeni
Cunda Yel Değirmeni

Cunda Yel Değirmeni, Cunda’ya gelenlerin uğrak noktalarından biri. Değirmen, 1600-1650 yılları arasında inşa edildiği düşünülüyor. Değirmen, uzun yıllar boyunca buğday öğütmek için kullanılmış, 1944 yılında meydana gelen depremde zarar görmüş. Değirmenin bulunduğu noktadan Ayvalık ve Cunda Adası’nın muhteşem manzarasını seyretmek için muhteşem bir yer!

Cunda Adası Denize Girilecek Yerler

Cunda Adası'nda Nerede Denize Girilir?
Cunda Adası Plajları

Cunda’da gündüz yapılacak en güzel aktivitelerin başında denize girmek geliyor. Cunda’da Denize Girilecek Yerler diyorsanız tamda bu blog yazısı size göre!

Bu seferki yazımızın sonuna gelmiş bulunmaktayız. Bir daha ki yazılarda görüşmek üzere.

Beni Instagramdan Takip Edin!

https://www.instagram.com/begumaaktas

Bunu Paylaş

Önerilen makaleler

1 Yorum

  1. […] Cunda Adası Gezilecek Yerler – Cunda Gezi Rehberi […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir