Bursa kültür açısından yiyip içme açısından zengin yerlerden biri. Gez gez bitmiyor aynı zamanda yedikçede bitmiyor 🙂 Rahat bir kaç gün ayırmak lazım buraya! Çünkü gezilecek çok tarihi mekan ve çok yenilecek yemek var belki de yetmeyebilir. Bursa merkezde daha çok tarihi mekan ve yeme içme olarak düşünebiliriz. Fakat çevre ilçelerde Uludağ kayak merkezi, mudanya derken böyle liste uzar gider. Bu yazıda Bursa Gezilecek Yerler, Bursa gezi rehberi, Bursa gezi rotası, Günübirlik Bursa gezi rotası ve Bursa gezi haritası konuşacağız. O yüzden biz bir an önce yazımıza başlayalım!
Bursa’ya Nasıl Gidilir?
İstanbul’dan Bursa’ya gitmek ve günübirlik Bursa gezi rotası yapmak için bir sürü seçenek var. O zaman Bursa’ya gitmeden olmaz diyorum 🙂 İstanbul’dan Bursa’ya giden çok sayıda otobüs şirketi mevcut, ortalama 2-3 saatte Bursa’dasınız. Ortalama bilet fiyatları 2025 yılında 500 TL ve 600 TL arası değişiyor. Şahsi arabanızla gitmenizi öneririm çünkü gezmek için daha rahat olacaktır. Osman Gazi Köprüsünü kullandığınızda İstanbul’dan toplamda 180 kmdir. Feribot ile İstanbul’dan Bursa’ya feribotla da gitmek mümkün. Düzenli olaraK İDO ve BUDO, İstanbul’dan Mudanya’ya feribot seferleri bulunuyor. Feribot yolculuğu yaklaşık 1 saat sürmekte olup, 400- 500 TL arası değişebiliyor. Feribot fiyatları, şirkete ve koltuk sınıfına göre değişiklik göstermektedir.
Bursa’da Konaklama
Bursa’da Nerede Kalınır?
Bursa, tarihi ve doğal güzellikleriyle öne çıkan bir şehir. Merkezi otellerden, Uludağ’a yakın dağ evlerine kadar geniş bir konaklama yelpazesi sunuyor. Bursa’nın farklı atmosferine uygun birçok seçenek bulabilir, keyifli bir konaklama deneyimi yaşayabilirsiniz. Daha fazla bilgi için TIKLAYIN.
Bursa Seyahat Planı
Bursa Rehberli Tur
Bursa Rehberli Tur, tarihi ve kültürel mirası keşfetmek için ideal bir seçenek. Osmanlı’nın ilk başkenti olan şehirde, Ulu Cami, Yeşil Türbe, Koza Han gibi önemli noktalar rehber eşliğinde gezebilirsiniz. Bursa Rehberli Tur için TIKLAYIN.
Bursa’da Araç Kiralamak Gerekir mi?
Araç kiralamak gerekir mi? diyorsanız bence Bursa’da araba kiralamak daha konforlu olabilir, uygun fiyata ARAÇ KİRALAMAK için buraya TIKLAYINIZ.
Bursa Gezi Haritası
- 1Bursa Ulu Camii
- 2Kozahan
- 3Muradiye Külliyesi
- 4Yeşil Camii ve Yeşil Türbe
- 5Uzun Çarşı
- 6Tophane Saat Kulesi
- 7Osmangazi ve Orhangazi Türbesi
- 8Irgandı Köprüsü
- 9Emir Sultan Camii ve Külliyesi
- 10Hanlar Bölgesi
- 11Cumalıkızık Köyü
- 12İznik
- 13Tirilye
- 14Gölyazı
- 15Misi Köyü
- 16Bursa Teleferik
- 17 Uludağ
- 18 Mudanya
Bursa Gezilecek Yerler Haritası
Bursa Gezilecek Yerler Haritası indirmek içn tıklayınız!
Bursa Gezilecek Yerler
Bursa Ulu Camii

Bursa Ulu Camii, Bursa’nın tarihi sembollerinden eski şehir merkezi Atatürk caddesi üzerindedir. 1396-1400 yılları arasında I. Bayezid tarafından yaptırılmış olup, Türk tarihi açısından önemli eserlerdendir. İhtişamlı görüntüsü ile 20 kubbe ile örtülüdür. Tarih meraklısıysanız, Bursa’ya gittiğinizde mutlaka ziyaret edilmeli! Bursa gezilecek yerler arasında! Bursa gezi haritasında 1. numaraya bakabilirsiniz.
Kozahan

Kozahan, II. Bayezid tarafından 1491 yılında yaptırılmış olup, Bursa’da tarih açısından önemli yerlerden bir tanesi! Asıl amacı İstanbul’daki cami ve medresesine gelir sağlamak amacıyla yaptırılmış. Ulu Camii ile Gazi Orhan Camii arasında yer alıyor. Revak kısmı 40 beton kubbeden oluşuyor. Üst katta 50, alt katta 45 olmak üzere toplam 95 oda bulunuyor. Koza Han’ın içerisinde şu an kafe ve çay bahçesi olarak düzenlenerek hizmete devam etmektedir. Bursa’nın göz bebeği olan bu Kozahan, eskiden olduğu gibi şu anda Bursa’nın ipek ve ticaret merkezi olarak devam etmektedir. Bursa gezi haritasında 2. numaraya bakabilirsiniz.
Muradiye Külliyesi

Muradiye Külliyesi, 1426 yılında Sultanı II. Murad tarafından yaptırılmıştır. 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası olarak ilan edilen Muradiye Külliyesi içerisinde on üç türbe bulunuyor. Osmanlı hanedanının en büyük türbe topluluğunun yer aldığı yer olarakta geçiyor. İçerisinde medreseden hamama bir sürü oluşum bulunuyor. Söylentiye göre Muradiye Külliyesi, Osmanlı dönemindeki padişah veye ailelerinin Bursa’da yaptırdığı son külliye olarak geçiyor.
Yeşil Camii ve Yeşil Türbe

Yeşil Türbe, 1421 yılında Osmanlı Padişahı Çelebi Mehmed tarafından yaptırılmıştır. Bursa’nın her yerinden görülen bu türbei, Osmanlı mimarisini oldukça yansıtıyor.
Yeşil Camii, 1424 yılında yaptırılmış olup Osmanlı mimarisini tam olarak taşıyan bu camii, cephelerini süsleyen yeşil, turkuaz kabartma çinilerden yapılmıştır. Bu da Yeşil camii’nin görüntüsünü oldukça ihtişamlı kılıyor. Bursa’niın simgelerinden biri haline gelmiştir. Bursa gezi haritasında konum için 4. numaraya bakabilirsiniz.
Uzun Çarşı

Bursa’nın ticaret merkezi haline gelmiş olan Uzun Çarşı, 700 yıllık olduğu tahmin ediliyor. 15. yüzyılın başlarında Uzun Çarşı olarak adlandırılmış. Bu çarşıda daha çok hazır giyimci esnafı faaliyet göstermektedir. Günübirlik Bursa gezi rotasına dahil edebilirsiniz.
Tophane Saat Kulesi

Tophane Saat Kulesi, 6 katlı ve 33 metre olan bu kule 1905 yılında onarılmıştır. Aslında ilk yapımı Sultan Abdülaziz dönemine dayanıyor, nedeni belli olmayan nedenlerden dolayı yıkılmıştır. Merkeze yakın olan bu kule Tophane parkının içinde yer almaktadır. Bulunduğu yerden Bursa’nın o güzel manzarasına şahitlik ediyorsunuz. Bursan’nın en turistlik yerlerinden biri! Ayrıca, bir süre yangın kulesi olarak da kullanılmış. Aynı bölge içinde Osman ve Orhan Gazi türbeleri de bulunuyor mutlaka Bursa gezilecek yerler arasına eklemenizi tavsiye ederim. Bursa gezi haritasında konum için 6. numaraya bakabilirsiniz.

Osmangazi ve Orhangazi Türbesi
Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin türbesidir. Türbe, Bizans İmparatorluğu döneminde Sainte Elie adlı bir manastırın şapeli olarak inşa edilmiştir. 1326 yılında Bursa’nın fethinden sonra Osman Gazi’nin vasiyeti üzerine türbeye dönüştürülmüştür. Türbeyi ziyaret etmek isterseniz, her gün sabah 08:30’dan akşam 20:00’a kadar ziyarete açıktır. Bursa şehir merkezinden araçla yaklaşık 20 dakikada ulaşılabilir.
Orhangazi Türbesi, Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin oğlu Orhan Gazi’nin ve ailesinin kabrinin bulunduğu türbedir. Türbe, 1326 yılında Orhan Gazi’nin ölümünden sonra, onun oğlu I. Murat tarafından yaptırılmıştır. Türbeyi ziyaret etmek isterseniz, her gün sabah 08:30’dan akşam 20:00’a kadar ziyarete açıktır. Osman Gazi Türbesinin hemen yanında bulunmaktadır. Bursa gezilecek yerler arasında!
Irgandı Köprüsü

Irgandı Köprüsü, 16 kemerli ve 250 metre uzunluğunda olup, Bursa’nın önemli turistik cazibe merkezlerinden biri haline gelmiş. 1442 yılında Irgandılı Ali’nin oğlu Hacı Muslihiddin tarafından yaptırılan bu köprü Bursa’nın merkezinde, Gökdere Çayı üzerinde yer alıyor. 1855 depreminde ve Kurtuluş Savaşı sırasında hasar görmüş olmasına rağmen 2004 yılına kadar dayanmış ve restore edilmiştir. Üzerinde, dükkanlar, kafeler ve restoranlar bulununuyor. Köprü üzerindeki çarşıda, el sanatları, hediyelik eşyalar, yöresel ürünler ve yemekler satan dükkanları gezebilirsiniz.
Emir Sultan Camii ve Külliyesi

Emir Sultan Camii ve Külliyesi, 15. yüzyılda inşa edilen külliye, Osmanlı mimarisinin en önemli tarihi yerlerinden biridir. Camii, külliyenin en önemli yapısı olup, tek kubbelidir. Kubbe, dıştan mavi çinilerle kaplı, Caminin iç mekanında, İznik çinileri ve ahşap süslemeler ile dikkat çekiyor. Her yıl binlerce ziyaretçi ağırlayan, Külliyeyi ziyaret etmek için en uygun zamanlar, hafta içi sabah saatleri öneririm. Günübirlik Bursa gezilecek yerler rotasına dahil edebilirsiniz.
Hanlar Bölgesi
Bursa Hanlar Bölgesi, Bursa’nın merkezinde, 14. yüzyılda oluşmaya başlayan, 16. yüzyılın ortalarına kadar padişahların ve devletin ileri gelenlerinin yaptırdığı anıtsal yapılar ile gelişen ticaret merkezidir. Bölge, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiş! Orhangazi Meydanı, Hanlar Meydanı, Kazasker Meydanı, Bakırcılar Meydanı olmak üzere dört ana meydandan oluşuyor. Bursa’nın en önemli turistik yerlerinden bir tanesi gezip görmekte fayda var.
Cumalıkızık Köyü


Cumalıkızık Köyü, Bursa’nın Yıldırım ilçesinde yer alıyor. Tarihi ise Osmanlı’ İmparatorluğu’na kadar dayanıyor. Üstelik günümüzde UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmeyi başarmış. Tarihi evleri ve taş sokakları ile sizi eskilere alıp götürüyor. Bu sokakların ve evlerin yapısına dokunulmamış olması size ayrı bir his katıyor. Köyde ayrıca, geleneksel Osmanlı mutfağının lezzetlerini tadabileceğiniz restoranlar ve hediyelik eşya satan dükkanlar bulunuyor. Fakat Cumalıkızık maalesef ticaret merkezine dönmüş durumda gezerken size sürekli bir şeyler satmaya çalışan insanların olması üzücü. Şunu da söylemeden edemeyeceğim işletmeler bile artık size bu gözle bakıyor maalesef Cumalıkızık köyü tarihi hazinesi dışında bu sebeplerden dolayı bizim için sınıfta kaldı! Bursa gezilecek yerler rotasına eklemesenizde olur.
İznik

İznik, Bursa’nın tarihi ve doğal güzellikleri ile en önemli turistik ilçelerinden biri! Zamanında, Bizans ve Anadolu Selçukluları’na başkentlik yapmış. Osmanlı döneminde yapılan, birçok medrese, cami, han ve hamam gibi tarihi yapıya ev sahipliği yapıyor. Anlayacağınız İznik’i anlat anlat bitmeyecek o yüzden bir an önce gidip görmekte fayda var! Günübirlik Bursa gezi rotasında gezilemeyecek yerlerden çünkü merkeze biraz uzak.
Tirilye

Tirilye, Mudanya’ya bağlı, Marmara Denizi kıyısında yer alan minik bir mahalle. Tirilye, hafta sonu kaçamakları için ideal bir fırsat! Tirilye, tarihi ve doğal güzellikleri ile öne çıkan bir yer. Fatih Cami ve Avlulu Hamam, Kemerli Kilise, Dündar Evi, Taş Mektep ve Aya Yani Manastırı gibi tarihi yerleri ziyaret edebilir, Tirilye’nin tertemiz havasını soluyarak doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz. Fakat günübirlik Bursa gezi rotasında gezilemeyecek yerlerden çünkü merkeze biraz uzak.
Gölyazı

Gölyazı, Nilüfer ilçesine bağlı Uluabat Gölü kıyısında kurulu bir yarımada ve köydür. Tarihi Roma dönemine kadar uzanan Gölyazı, Işık Tanrısı Apollon’un şehri olarak da biliniyor. Gölyazı, her mevsim ziyaret edilebilecek bir yerdir. Ancak, köyün doğal güzelliklerini en iyi şekilde görmek için ilkbahar ve yaz aylarını tercih edebilirsiniz. Ayrıca, gölün etrafında nilüfer çiçekleri açtığı yaz aylarında, gölün eşsiz güzelliklerini yakından görebilirsiniz.
Misi Köyü

Misi Köyü, 3000 yıllık bir geçmişe sahip olan köy, Rum ve Osmanlı mimarisini bir arada bulabileceğiniz yerlerden. Bursa’nın Nilüfer ilçesinde yer alıyor. Bursa şehir merkezinden özel aracınız ile Bursa-Ankara Otoyolu’nu kullanarak 15 dakika içerisinde köye ulaşabilirsiniz Köyde, geçmişten günümüze gelen geleneksel yaşam tarzını ve Bursa kültürünü yakından tanımak için Misi Köyü Bursa gezilecek yerler rotasında uğrak yerlerden bir tanesi.
Bursa Teleferik

Uludağ

Bursa diyince akla ilk Uludağ geliyor, e tabii sonra İskenderden olabilir ya da önce orası tartışılır 🙂 Bursa’nın simgesi haline gelmiş olan Uludağ bölgesi, Kar tatili diyince akla gelen ilk yerlerden! Kış aylarında kayak ve snowboard gibi kış sporlarının merkezi haline gelen Uludağ, yaz aylarında ise doğa yürüyüşü, kamp ve piknik gibi aktiviteler için ideal bir yer.
Mudanya
Mudanya, Bursa’nın en güzel ilçelerinin başında geliyor! Gerek tarihi, denize kıyısı ve zeytin kokan sokakları ile hafta sonu kaçamaklarına eklenebilir. Üstelik İstanbul’dan deniz yolu ile 1.5 saat! İstanbul’da şehir içi gezisi yaparken bile ancak bu kadar saatte varabilirken Mudanya’ya gitmemek olmaz diyorum. Mudanya’ya gittiğinizde mutlaka yakın mesafedeki Gölyazı ve Trilye’yi Bursa gezilecek yerler rotasına eklemenizi öneririm.
Bursa’da Konaklama Önerisi

Masklavi Otel, kaldığım en güzel ve gözüm kapalı önerebileceğim yerlerin başında geliyor. Bursa Alaçam köyünde bulunan bu otel biraz yüksekte olmasına karşın mükemmel manzarası ile doğanın tadını çıkarmak için muhteşem bir yer! Otelin kahvaltısını hatırlamak istemiyorum bile bu yazıyı yazarken bile içim gitti 🙂 Tekrar uğrak noktalarımdan olacak gibi duruyor. Çünkü en son gittiğimizde çok fazla sis vardı manzaranın tadını çıkaramadık 🙁 Kar’da gitmenin çok farklı olacağını düşünüyorum o yüzden değerlendirilebilir. Buraya incelemeniz için link bırakıyorum > Masklavi Otel
Bursa Yeme İçme Rehberi

Bursa’ya sadece yemekleri için bile gidilir! Evet sadece yemekleri için gidilir ama sonra döndüm kilo aldım demek yok tabii çünkü buna değer 🙂 Bursa’nın en ünlü yemekleri arasında iskender, cantık, pideli köfte, tahinli pide ve kestane şekeri yer alıyor. Bana sorarsanız İskender açık ara farkla öndedir. Ama nerede yediğinize göre değişir tabii. Bursa’da yemek yemek için en iyi yerlerden bazılarını aşağıda listeliyorum;
İskender bence Kebapçı Hüseyin Usta‘da yenir, hemde ikramlıkları ve ilgi alakaları gözüm kapalı öneririm!
Pideli köftenin en iyi adreslerinden biri olan Bursa Pideli Köftecisi
Tahinli pide için en popüler yerlerden biri olan Tahinli Pidecisi
Bursa’nın en ünlü kestane şekeri satıcılarından biri olan Kardelen Kestane Şekeri.
Bursa’nın Tarihi
Bursa’nın tarihi MÖ 5. yüzyıla kadar uzanan zengin bir geçmişe sahip olmakla birlikte, tarihi boyunca birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış. Bursa’nın ilk sakinleri Frigyalılar’dı. Frigyalılar, Bursa’da MÖ 7. yüzyılda bir şehir kurdular. Bu şehir, Bitinyalılar, Lidyalılar, Persler ve Romalılar tarafından yönetildi. Bursa, Roma İmparatorluğu’nun Asya eyaletinin başkenti olarak görev yaptı. Bursa, bu dönemde önemli bir ticaret ve kültür merkeziydi. Bizans İmparatorluğu döneminde de önemli bir şehirdi. Bizans İmparatorluğu’nun Anadolu eyaletinin başkenti olarak, bu dönemde de önemli bir ticaret ve kültür merkeziydi. 1326 yılında Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethedildi. Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk başkenti oldu ve, bu dönemde büyük bir gelişme gösterdi.
Peki sizin Bursa’ya dair önerileriniz neler? Yorumlarda buluşalım!
Bursa’ya Yakın Eskişehir Gezilecek Yerler için Tıkla!
Bu seferki yazımızın sonuna gelmiş bulunmaktayız. Bir daha ki yazılarda görüşmek üzere.
Beni Instagramdan Takip Edin!
https://www.instagram.com/begumaaktas